13 d’agost 2009

Com emprar les matemàtiques per enxampar els infractors

Recordo que fa uns anys, en un llibre de divulgació matemàtica d'en John Allen Paulos es comentava que una manera de controlar les infraccions de velocitat dels vehicles en un determinat tram viari era tan senzill com calcular la velocitat mitjana del vehicle en aquell tram. Si la velocitat mitjana del vehicle excedia la velocitat permesa, llavors se'l podia multar tranquil•lament.

Vaig pensar que era estrany que als senyors de tràfic no se'ls hagués ocorregut encara. Els temps ha passat i potser algú ha descobert el llibre en qüestió o potser la idea ha tornat a sorgir a la ment privilegiada d'algun recaptador furibund.

És un exemple de com la matemàtica es pot fer servir per treure-li calerons als conductors que no respecten les velocitats màximes. I aquí sí que no hi ha trampa possible. Encara que tinguis detectors de radar i frenis abans del control, no et servirà de res. Si la recorres un tram massa depressa, t'enxamparan.

No és que sigui partidari de tants controls de velocitat com s'estan posant. Però sembla que algunes persones temeràries, l'únic llenguatge que entenen és el del garrot. O sigui, la multa o la retirada del carnet.

Naturalment el mètode no és perfecte. Pots depassar la velocitat màxima un cert temps a condició que després vagis a poc a poc per tal que la mitjana baixi, però suposo que els que van circulant a tota pastilla no faran servir pas aquesta tècnica compensatòria.