04 d’agost 2009

Acord a Puigcerdà

Finalment, sembla que l'Associació de Comerç de Puigcerdà, la Cambra de Comerç de Girona i l'Ajuntament de Puigcerdà s'han posat d'acord en alguna cosa. Recentment, s'ha signat un conveni pel qual es realitzarà un estudi sobre l'actual estat del comerç del municipi i es faran previsions de futur. Bé, ja era hora!

Esperem que aquest estudi serveixi per esvair els clarobscurs que actualment hi ha sobre el futur del comerç a la Vila. Recordem que l'onada de tancaments i traspassos que hi ha ha actualment al centre de Puigcerdà ha disparat les alarmes de molts comerciants, temerosos que això sigui només el començament.

Crec que Puigcerdà ha de definir clarament cap a on vol anar i el comerç és un dels elements econòmics més importants del municipi, especialment ara en què la crisi de la construcció s'ha fet tan palesa.

Calen estratègies conjuntes per tal d'oferir un producte competitiu, de fer atractiu el comerç puigcerdanès i de superar alguns obstacles que han aparegut els darrers temps, com la manca endèmica d'aparcaments, agreujada de la reforma urbanística en curs.

Sigui com sigui, Puigcerdà viu un periode de transformació. El trasllat de les activitats de lleure a l'extraradi, la reforma urbanística, l'obertura de nous espais de serveis i de lleure, l'Hospital transfronterer i altres iniciatives similars, estan fent de Puigcerdà una petita ciutat comparable en extensió urbanística amb la Seu d'Urgell.

Ara la qüestió és veure com totes aquestes reformes urbanístiques afecten l'economia local. Si això serveix per fixar la població flotant que encara tenim i es consolida el creixement produït la darrera dècada, o bé si tornem a una situació similar a la dels anys noranta, però amb una superfície urbana més gran i més costosa de mantenir.

En qualsevol cas, tot allò que sigui planificació, benvinguda serà. Sempre he criticat que els comerços i serveis puigcerdanesos s'obren i es tanquen amb massa freqüència perquè prèviament no s'ha fet cap estudi de mercat sobre les possibilitats reals d'un determinat producte. Esperem que amb l'estudi promès, tot això canviï a millor.

1 Comments:

At 10:40 p. m., Anonymous Ramon said...

Aquest estudi ja s'havía d'haver fet abans de convertir el carrer Major en zona de vianants. Desprès d'aixó s'han encadenat actuacions urbanístiques i viàries sense cap mena de criteri ni planificació.
Aquets estudis solen ser molt complerts i interessants, encara que massa sovint acaben "endreçats" en no se sap quin calaix, sense que els governs municipals en facin l'explotació convenient. Espero que no passi el mateix que amb el Fòrum Ambiental de l'Agenda 21 de la que ja no s'en sap res.
La Cambra de Comerç fa temps que ve formant bons técnics en la matèria de distribució i estic segur que l'aplicació de les conclusions d'aquest estudi, si arriben a temps, millorarà dins lo possible, la competitivitat del model de comerç urbà de la Vila.
Mentrestant, l'Ajuntament ha de posposar de manera preventiva, totes aquelles actuacions que puguin contradir la planificació que s'ha de despendre de l'estudi i prioritzar altres actuacions que per evidents, no cal que l'estudi les reflexi, encara que aquestes puguin "destorbar" l'objectiu actual de salvar el compte d'explotació de la societat concessionària del soterrani.
Els cerdans i els comerciants també mereixen s'els tingui en compte.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home