24 de juliol 2009

Neix la revista electrònica 'KER'

El Grup de Recerca de Cerdanya té com un dels seus projectes més destacats la confecció d’una revista electrònica gratuïta, en format PDF, lliurement consultable per internet, de periodicitat semestral que anirà publicant diferents treballs d’investigació i de divulgació sobre la realitat cerdana i sobre el seu patrimoni natural, arqueològic, històric i etnològic.

Així, neix la revista “KER”, el primer número de la qual podeu consultar ja a la següent adreça d’internet:

http://recercacerdanya.org/ker/ker-1.pdf


Aquest número consta de 31 pàgines amb els següents articles:

* Les poblacions de Galanthus nivalis L. a la Cerdanya (Enric Quílez)

Breu descripció del lliri de neu (Galanthus nivalis) i localització de les principals poblacions conegudes d’aquesta espècie a la Cerdanya.


* Troballa de nova flora a la Cerdanya (Enric Quílez, Victòria de Caralt i Pere Valiente)

Nota sobre la troballa de dues espècies florals noves a la Cerdanya: la Gentiana pneumonanthe i la Lathraea squamaria.


* Fauna herpetològica de la Cerdanya (Albert Garcia)

Descripció de les espècies de rèptils i amfibis de la Cerdanya, característiques del seu medi i consideracions sobre la seva conservació.


* Les poblacions de Coenagrion hastulatum, Sympetrum pedemontanum i Sympetrum vulgatum a la Cerdanya, 2008 (Mike Lockwood)

Estudi detallat sobre les tres espècies d’insectes odòntids (libèl•lules) que es troben més amenaçats a la Cerdanya.


* Sincretisme: Entre el fons pagà i l’avenir del cristianisme (Oriol Mercadal, Sara Aliaga, Carme Subiranas i Oriol Olesti)

Informe sobre les suposades antigues zones de culte precristià de la Cerdanya, segons les anàlisis toponímiques i arqueològiques.


* El despoblament a la Cerdanya. El Baridà. L’antiga vila de Víllec i el seu castell.

Article sobre el despoblat del castell de Víllec i sobre l’actual estat de conservació.

3 Comments:

At 1:53 p. m., Blogger Alfred Perez-Bastardas said...

Excel.lent la idea de la revista KER i la seva presentació. Felicitacions al Grup de Recerca de la Cerdanya. Quína incidència tindrà amb la revista Ceretània que abarca també tot l'àmbit de recerca que KER ? Ja ho sé que aquella surt quan pot i de periodicitat molt irregular. Esper-ho éxits al KER i a tots els seus animadors. M'agrada i està molt ben il.lustrada, i també és clar que abarqui totes les qüstions de la cerdanyía. Endavant. Per molts anys. Potser hi tindría cabuda una secció de literatura cerdana ?. La sociología pot ser interessant. de totes maneres és una idea brilant que renova un projecte de coneixement científic que honora la Cerdanya.
Però quants grups,centres, institut o bloggs i revistes en carxa o de paper pretenen fer coses semblants. Hi ha prou empenta econòmica i institucional perquè cada u vagi pel seu compte o es podria trobar punts de contacte per que aquestes iniciatives fossin aprofitades al màxim i divulgades àmpliament, si formessin una espècie de "consorci imtel.lecctual i científic, divulgatiu però també de recerca" que amb l'únió de forces augmentés la seva utilitat i coneixement.
Sigui com sigui, aquesta és una via que demostra la fermesda intel.lectual i científica de la joventut cerdana que un dia o altre haurà de dirigir aquest país petit cerdà. Es pot començar des de qualsevol recó i aquest de la revista KER, ne's un important i interessant. És el que em sembla a mí.

 
At 2:09 a. m., Anonymous meister said...

Deixeu-me expressar la meva humil opinió: la societat cerdana no està prou organitzada ni prou compromesa en si mateixa com per admetre les seves febleses i buscar punts de contacte i d'intercanvi que desemboquin en un projecte comú d'àmplia difusió.

De fet, molta part d'aquesta societat està sectaritzada, profundament dividida, filla del caciquisme de tota la vida. Les enveges i els interessos particulars de molta gent (i no només d'aquella que es veu a tres hores lluny) fan que iniciatives culturals de base com aquesta siguin rares i, de moment, de poca difusió. I no oblidem del zel de l'èxit o l'activitat continuada i reeixida d'alguns grups que menystenen la població i es creuen en el dret de dictar-los el que els ha d'interessar i el que no.

Per això, cal aplaudir els ideòlegs del projecte de la revista Ker per la seva valentia a l'hora d'afrontar un projecte de tal magnitud, recomanar a tothom que la llegeixi i desitjar que la seva trajectòria sigui llarga i plena d'èxits.

 
At 10:03 p. m., Blogger Núria said...

M'agrada, sí senyor, molt bona feina.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home