01 d’agost 2008

Allò que creix als marges

Fa unes setmanes, anant en cotxe cap a Prats, vaig veure a la vorera de la carretera una preciosa sàlvia albina. No és gaire comú trobar una sàlvia de color blanc, així que vaig pensar: quan tornis li faràs una foto. I dit i fet, al cap d'una estona torno a passar... i estaven segant la gespa de la vorera! Se'm va posar una cara de mala llet que no us ho podeu imaginar.

Per tots aquells que estimem la natura, ens toca força el voraviu aquesta mania que s'ha instaurat fa poc d'arrassar-ho tot només pel fet que estigui al costat d'una carretera, siguin arbres, arbustos o flors: és igual. Entenc que en casos on la vegetació redueix la visibilitat es faci una tallada, perquè es podrien posar en perill vides humanes. Però en la resta de casos, ho trobo una pijeria insuportable.

A veure, quina necessitat tenim de tallar la vegetació per què sembli una gespa alpina? Ja prou mal em fan aquests ridículs jardins que es fa molta gent a casa seva, amb plantes del Canadà o d'Austràlia, que consumeixen el doble d'aigua que les plantes autòctones i que li donen un aire indefinit al lloc. La gent veu massa la tele. Però en tot cas, és casa seva i ells sabran que hi fan.

Però les voreres són terreny públic. No us podeu imaginar la quantitat d'espècies interessants o fins i tot protegides que s'hi poden fer, des d'espècies comunes fins a belles orquídies. Tot passat per l'esmolada segadora que tot ho trinxa.

No pretenc que els que seguen hi entenguin de plantes. Seria tant com demanar que qui condueix un cotxe tingués carnet o que qui manipula aliments es rentés les mans abans de tractar amb el menjar. Ja no demano tant. Però els ajuntaments, que són qui contracten aquests serveis, es podrien assessorar mínimament de què fan i com ho fan.

Uns quants exemples: a prop de Ridolaina, l'Ajuntament de Montellà i Martinet obre un pas a la muntanya i trinxa tota una zona plena d'orquídies, algunes d'elles poc comunes. Un altre: l'Ajuntament de Prats i Sansor fa unes obres prop de Sant Salvador de Predanies per unes conduccions i gairebé es carrega una colònia d'Inula helenioides única en tota la zona.

Ara me n'assabento que l'estació de Portè-Pimorent s'unirà amb les estacions andorranes i que possiblement s'hi edificarà en una zona que té una magnífica flora alpina, amb algunes espècies rara amenaçades d'extinció (com el Maianthemum bifolium), o tan poc freqüents i belles com el Lilium pyrenaicum.

És igual. La pasta és la pasta. Per desgràcia ho entenc. El que ja no assimilo és per què es trinxen gratuïtament les coses que no li fan mal a ningú. El darrer exemple: l'Ajuntament de Bolvir ajardina l'exterior del cementiri a la barcelonina. No hi ha prou jardins a la comarca? Per què hem de gastar més aigua inútilment? No tenen res millor en què gastar-nos els diners? D'allò que creix als marges, ningú no se'n recorda.

Per cert, la sàlvia albina ha tornat a rebrotar i aquest cop l'he poguda fotografiar abans que arribessin els talladors de gespa.

4 Comments:

At 2:51 p. m., Blogger lo said...

Això de segar els marges, es una norma que es va imposar des de la DGT per evitar incendis a causa de les burilles que es llençaven per la finestra dels cotxes. Desprès a mes van dir que era per millorar la visibilitat als conductors. Sempre obliguen a que o facin les entitats cohesionaries de la via en qüestió, ja siguin ajuntaments, Generalitat o cohesionaries d'autopistes. En el cas que tu vas veure, era la concessionaria del túnel del Cadí.

 
At 3:40 p. m., Anonymous Anònim said...

En això de segar els marges, si la gent no fumés en molts casos no caldria. Però com sempre hi ha uns quants que foten el que els dóna la gana a costa dels demés, no veig pas com resoldre la qüestió...

Sobre jardinets a l'estil can fanga, això rai! Jo he vist jardins a Barcelona que semblen la selva amazònica... Pensa en tota l'aigua que fan servir... Llac inclòs amb peixos xinesos i alguna porqueria més. No m'extranya que ens intentin robar l'aigua...

 
At 7:31 p. m., Anonymous Anònim said...

Enric ves al cami de la mena. El primer tram avanç del torrent que talla el cami sembla una autopista , es veritat que es tenia que arreglar el cami per si algun dia hi hagues algun incendi pero enfonsar-l'ho un pan arrencant tota la vegetacio pins etc...

 
At 11:34 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

No, jo tampoc li veig gaire solució. Ja dic que entenc el tema de la seguretat, però també podrien vigilar una mica què seguen. Suposo que és demanar massa. I el mateix passa amb les obres, etc. Però en fi, suposo que és una causa perduda d'aquestes que tant m'agraden a mi :D

Quin és el camí de la Mena?

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home