29 de juliol 2008

Ha cantat el gall

El consistori de la Guingueta d'Ix ha proposar unir tota la Cerdanya sota una marca turística comuna i fer una promoció conjunta. Al·leluia! Per fi els cerdans del costat francès s'han adonat que la comarca és una i que si no anem tots ben junts, ens penjaran per separat.

Però per desgràcia, em temo que no deixen de ser paraules buides de contingut. Si realment es vol fer promoció conjunta, el que caldria fer és crear un Patronat Turístic comarcal, que agrupés tots els municipis cerdans (i possiblement capcinesos), amb representació de tots i amb la implicació del sector privat. I sobre tot, posar diners, per poder disposar d'un pressupost digne.

Les paraules, a fi de comptes, se les emporta el vent i si no hi ha recursos, no s'hi pot fer res. L'assistència a fires internacionals, l'elaboració de material en forma de llibrets i fulletons, la creació d'un web turístic unitari i possiblement tot un seguit de mesures complementàries, com una oficina comuna d'atenció al públic o una central de reserves de tota la comarca són iniciatives que requereixen d'un important esforç econòmic.

Estan les autoritats franceses, i ja posats, les d'aquest costat de la ratlla a fer aquesta inversió? Si ens atenem als fets, diria que no. Si els municipis de la Cerdanya espanyola han estat incapaços de fer una política comuna, no m'imagino què representaria més que duplicar els actors implicats, a més de fer intervenir l'administració d'un altre país.

Recordo perfectament quan vam fer el CD-ROM de la Cerdanya, la manca de col·laboració del costat francès de la Cerdanya. Es poden comptar amb els dits d'una mà i sobren dits els cerdans francesos que hi van col·laborar. I això que el CD incloïa tota la comarca, no només el costat espanyol.

És cert que des de llavors ha plogut molt i que hi ha plantejades iniciatives conjuntes molt serioses, com l'hospital interfronterer o el nou escorxador comarcal, però en aquest cas concret, quan ho vegi, m'ho creuré. De moment, no deixen de ser flatus vocis.

3 Comments:

At 11:45 a. m., Anonymous Anònim said...

Ara ja es tard, des de els governs de França i Espanya s'han posat d'acord per fer de la Cerdanya un lloc de pas entre Barcelona i Paris. L'autovia de la C-16, el nou túnel de Tosses (que el tindrem abans del que sembla), i tot un seguit de mesures semblants portaran a la Cerdanya a la ruïna turística i ambiental. A mes l'enllaç de Coll de Pal a la Molina, farà inviable que gent de l'àrea metropolitana de Barcelona vinguin a Cerdanya en temporada d'esquí. Per cert, aquest enllaç estava previst per d'aquí a 2 anys i sembla que per algun motiu els i corre presa i aquesta temporada ja estarà fet. Em sembla que molt tenen que canviar les coses per salvar la Cerdanya.

 
At 12:22 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Tema Coll de Pal: suposo que hi ha "interessos" i volen enllestir-ho abans que s'acabi la legislatura per si de cas.

Tema Cerdanya: fa molt de temps que es veu a venir que la comarca es convertirà en una terra de pas. Fins i tot alguns gamarussos de polítics locals es pensen que això portarà progrès, quan l'única cosa que farà serà treure.

D'aquí molt pocs anys, els passos de la Jonquera i d'Irun restaran totalment saturats per al tràfic de mercaderies. Només hi ha dues solucions: o un ferrocarril mediterrani (cosa que els fa por a Madrid, per allò que uniria València i Catalunya) o bé fer passos pel mig dels Pirineus. I a hores d'ara, la comarca amb millors accessos és la Cerdanya. Tenim les de perdre, és clar.

Ara bé, l'interès està més per part espanyola que no pas francesa. Ells no hi guanyen gaire deixant passar mercaderies provinents d'Espanya, ans al contrari. Per això els accessos des d'Aix fins al Pimorent i després fins a la frontera espanyola no son prioritaris per a ells.

 
At 1:25 p. m., Anonymous Anònim said...

No ens oblidem de la ampliació de la N-260, la conexió tunel del Cadì-puymorens, la circumval·lació de Puigcerdà, la proposta andorrana del tren, la autovia de la Seu a Andorra (comencen les obres a l'octubre) i tantes coses que han de passar a la Cerdanya i àrea d'influència. Això s'acaba.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home