25 de maig 2007

Reflexions preelectorals (i III)

Avui s’acaba la campanya electoral per les eleccions locals. Ja no passaran més cotxes anunciant mítings amb música de fons d’Enya o de John Lennon i el cinema Avinguda esdevindrà novament només un cinema. Aviat es retiraran els cartells electorals i els nens no podran practicar les seves dots artístiques sobre les cares dels candidats.

Què ens ha deixat la present campanya? En la meva opinió, ben poca cosa. Llevat d’algun candidat amb idees molt innovadores, algunes d’assenyades i d’altres no tant, hem sentit els discursos de sempre parlant del de sempre: el futur, les infraestructures i el tan clàssic “farem, farem, farem”, al qual li podrien quasi dedicar una cançó.

S’han tocat els temes que interessen els ciutadans? Alguns possiblement sí. S’han tractat els temes clau per al futur de la Vila? Molt em temo que no. Per exemple, tothom parla de potenciar el turisme i el comerç, però com a molt se’ls acut dir que faran més fulletons o que aniran a tal o qual fira turística. De debò que no tenen més imaginació? Molt em temo que no.

Guanyi qui guanyi em penso que els propers quatre anys seran quatre anys més perduts pel nostre futur. Continuarem vivint del totxo i del que comporta, així com del turisme de cap de setmana. Potser es farà algun esforç més per atreure un altre tipus de turisme o potser es construirà alguna infraestructura més, però crec que els problemes de fons no els vol afrontar ningú.

Segons el meu parer són aquests:

1. Cal un replantejament seriós del centre urbà de Puigcerdà, així com una planificació rigorosa del seu creixement. Si no, tindrem el mateix caos que tenim al centre a les noves àrees edificades.

2. Cal desestacionalitzar el turisme i fer la nostra economia menys dependent de la construcció i del turisme de segona residència. Això s’aconsegueix creant un teixit empresarial diferent, basat en noves tecnologies o en indústries de transformació del sector primari (del qual encara en queda, per sort, a la comarca).

3. Cal potenciar la cultura, tant pel que fa a equipaments culturals (acabar el Museu, disposar d’una sala polivalenta o d’exposicions en un lloc moderadament cèntric), com pel que fa a activitats, estenent l’oferta cultural a altres àmbits.

4. Sanejar les finances municipals, excessivament endeutades.

5. Reclamar de les administracions autonòmica i estatal alguna infraestructura de nivell, com una càtedra universitària, un institut o un centre d’investigació, així com alguna delegació de pes de la futura vegueria (si és que la cosa progressa).

6. Millorar les comunicacions per tren a la comarca.

7. Convertir Puigcerdà (i la Cerdanya) en un centre generador d’energia i no en un consumidor d’energia, mitjançant energies renovables de les quals en disposem en grans quantitats: energia solar, biomassa, eòlica, etc.

8. Realitzar un estudi seriós sobre les mancances comercials i de serveis de la Vila i facilitar-ne la instal·lació d’empreses i botigues que vulguin cobrir-les. No és normal que només s’obrin botigues de roba i bars, quan la població té mancances d’altres serveis que ningú no cobreix.

9. Realitzar un seguiment del sistema educatiu, tot ajudant a solucionar les mancances. Crear beques per a estudiants que s’hagin de desplaçar fora de Puigcerdà per realitzar estudis superiors i mirar de recuperar-los quan hagin conclòs la seva formació, facilitant la creació de places adients per a ells.

10. Promocionar i ajudar econòmicament els talents esportius i d’altres tipus que puguin sortir a Puigcerdà (i comarca).

11. Augmentar la qualitat de vida dels vilatans, reordenant el tràfic, controlant el soroll ambiental i prenent mesures efectives contra els infractors.

12. Potenciar el teixit associatiu de la Vila, fomentant i ajudant les diferents associacions existents (culturals, professionals, esportives, etc) com facilitant-ne la creació d’altres noves.

13. Remodelar completament les festes de la Vila, fent-les més participatives, obrint-les al jovent i eliminant els components més carrinclons i passats de moda.

14. Assumir d’una vegada per totes que tenim una bossa d’immigrants molt gran i que si no els integrem adequadament, a la llarga poden convertir-se en un focus de problemes. Desenvolupar, doncs, polítiques d’integració cultural i lingüística efectives per als immigrants.

15. Exercir la capitalitat efectiva de la comarca, posant d’acord les principals institucions polítiques i culturals de la Cerdanya. Anar tots a una, en definitiva, redactant un pla estratègic conjunt de mínims que tots poguessin assumir. Tanmateix, continuar en la línia de la realització de projectes transfronterers amb l’ajut de la Unió Europea.

16. Crear un estat d’opinió mitjançant uns mitjans de comunicació locals (TV, ràdio i premsa) que ajudin a conformar una consciència social de pertanyença a una comunitat.

En essència, convertir la Vila en un lloc atractiu per viure-hi no només per als que ja hi som, sinó per poder atraure potencials nous pobladors que enriqueixin el teixit social, cosa que, a més a més, frenaria la fuita de cervells que any rere any venim patint.

Això només és un esboç d’allò que crec que caldria fer per tal que Puigcerdà tingui un futur esperançador.

Estaran els nostres polítics a l’alçada? Estarem tots plegats a l’alçada? No oblidem que els polítics només són una representació de la societat. De tots depèn.

2 Comments:

At 8:27 p. m., Anonymous Anònim said...

Ostres Enric! Acabes de fer tot un programa electoral, i gratis!

Cada punt es podria desglossar en uns quants i la feina que comporta segur que cap llista està disposada a assumir-la, però si jo fos ells et fitxaria ni que sigui com a assessor extern. Hi ha punts força interessants i d'altres de més tòpics. Les evidències també s'han de dir ja que a vegades el què veiem més clar és el que ningú diu.

Gairebé tot el que apuntes es pot fer extensible a la comarca i crec que s'hauria de col·laborar en aquest sentit potser des del consell, encara que Puigcerdà lideri el projecte ni que sigui per envergadura.

Potser un dia algú amb ganes de treballar efectivament i amb capacitat d'escoltar agafarà el timó de l'Ajuntament. Amb això no vull dir que els que manen o manaran no treballin, segur que tot i haver-hi de tot, molta gent es buida pel poble. Però en l'experiència que jo tinc, poca, amb l'Ajuntament de Puigcerdà, potser si escoltessin més a tothom i no només als lobbies del poble, les coses podrien funcionar almenys diferent (s'entén no?).

Bé, tot i no ser de Puigcerdà i no participar habitualment en el blog (si com assidu lector), m'he permès la llibertat de dir-hi la meva, aquí queda...

Salut!

 
At 11:22 a. m., Anonymous Anònim said...

No et pots oblidar de que sense un habitatge digne per la gent, això que proposes no es podria fer. Ja ha començat a marxar molta gent de la Cerdanya per no poder pagar els preus que es demanen per viure.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home