18 de gener 2016

La Verge de les Neus



La gent de Cerdanya feia setmanes que mirava al cel i implorava nevades. Finalment, l’or blanc ha tornat a caure, tot i que no ha estat gaire generós. Almenys, fa fred –diuen- i es podrà fer neu artificial.

Jo fa molts anys que em pregunto si cal patir tant per si neva o no neva. Vull dir que el clima està canviant i això té pinta que cada vegada anirà a pitjor. Som massoquistes o què?

Ja sé que és més fàcil de dir que de fer, però potser que deixem de mirar menys al cel i més a la terra i cerquem altres activitats econòmiques, perquè el món de la neu té els anys comptats si les coses continuen pel mateix rumb, i no sembla que hagi de ser d’una altra manera.

Per sort, la Cerdanya té altres alternatives. Té un medi natural envejable, per la qual cosa, un turisme naturalista, com existeix en molts altres llocs del món és ben possible. O un turisme termalista.

Encara té camps i pastures, per la qual cosa és ben possible desenvolupar una indústria potent basada en l’agricultura i la ramaderia de qualitat, en les herbes remeieres, en els formatges, en la mel, en varietats poc conegudes d’arbres fruiters adaptats al fred… i en molts altres productes, com pot ser fins i tot cert tipus de vinya d’alçada.

També les empreses de serveis poden oferir un lloc fantàstic per desenvolupar els seus projectes, enmig de la natura però molt ben comunicats amb Barcelona o amb Tolosa. I naturalment, amb la resta del món, per fibra òptica.

De debò que a ningú no se li acut explotar alguna d’aquestes vies? Tot ha de ser pidolar any rere any a la Verge de les Neus a veure si aquest any no ens morim de gana i les coses van bé?

D’iniciativa ja n’hi ha, però s’aplica a sectors sobresaturats. Quants bars o botigues de roba s’obren i es tanquen cada any?

Com diu la dita castellana: “Cuando las barbas del vecino veas pelar, pon las tuyas a remojar”. Queda dit.

3 Comments:

At 6:27 p. m., Anonymous Pere said...

Dues coses:
1.Fibra ,si vius a Puigcerdà .
2. En un article al regio7 de començaments d'any es valorava , al meu entendre , com a positiva la rotació de negocis. Jo, en canvi , ho veig com un símptoma d'esgotament del model.

 
At 1:13 a. m., Blogger David Isern said...

Totalment d'acord. És com en la bombolla immobiliària que tots sabíem que un dia esclataria però ningú es preparava aferrant-se a l'immobilisme. En el nostre Resort hem aconseguit a l'hivern que l'esquí no suposi ni un 10%. No és altra cosa que el que diu la dita de no tenir tots els ous al mateix paner. Tenim moltes possibilitats de futur dins el món del turisme i també com a alternatives al turisme i crec que ja comencem a ser un col·lectiu prou important els que volem innovar i trobar noves formes de desenvolupament econòmic fonamentades en la sostenibilitat.

 
At 9:42 p. m., Anonymous Anònim said...

Res de nou sota el sol. Article plenament encertat. Tanmateix, potser caldria insistir en la part positiva de l'article i fer allò que ningú no fa: proposar alternatives de negoci sostenible a Cerdanya. Jo fa molt de temps que no dic, la Cerdanya té tot el potencial per ser un nucli dur de centres de recerca catalans/francesos. Com una mini-Suïssa a la catalana.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home