23 de gener 2012

Túnel laberíntic

He rebut la temuda carta del Túnel del Cadí informant-me que tinc fins a final de març per aportar mitja tona de documentació al Consell Comarcal per tal de continuar gaudint de l’excels privilegi de no haver de pagar quan passo pel túnel. Aquesta documentació, a part de contribuir a la desforestació de l’Amazònia, se suposa que ha de servir per demostrar que no sóc un trampós malfactor i delinqüent i faig servir el túnel gratuïtament tot i no “ser” de Cerdanya (o Berguedà o Alt Urgell).

Perdoneu el to d’acritud, però crec que si el que volien era aturar el suposat frau –del qual després parlaré- amb menys documents n’hi havia prou. Però no: he d’anar a l’Ajuntament per demanar un Certificat d’Empadronament, al Xaloc, a demanar un certificat conforme estic al corrent del pagament d’impostos, a l’Hospital (sóc autònom) a demanar un certificar conforme el meu CAP es troba a la Cerdanya, al banc, a demanar un paper relatiu a la tarja sobre el qual se’m carrega el túnel i a sobre fer una fotocòpia i portar-la juntament amb l’original del permís de conducció. Sort que no m’han demanat els penals i la fe de bautisme, que ja posats…

I tot això per a què? O millor dit, per què? Doncs perquè hi ha un munt de segons residents que s’han empadronat a municipis cerdans (i de fet consten com a primers residents) tot i que realment viuen i treballen fora de la Cerdanya/Berguedà/Alt Urgell i es beneficien de la gratuïtat del túnel del Cadí.

Curiosament, s’han aixecat moltes veus crítiques al territori en contra d’aquesta mesura. I per què? Doncs perquè molts municipis es temen –i amb raó- que aquests falsos primers residents es desempadronaran aviat, ja que no tindran cap motiu de pes per estar empadronats a un municipi cerdà si no poden gaudir d’un túnel gratis. Això comportarà pèrdua estadística –que no real- d’habitants als padrons i com que el Govern concedeix subvencions en funció de la població del municipi, doncs es preveuen que aquests ingressos baixin.

Altrament, també hi ha un cert temor que molts usuaris del túnel, que fins ara pujaven i consumien a la Cerdanya, ara deixin de fer-ho o es gastin menys calés. La qüestió d’or és: qui ha de pagar aquests segons residents suposadament tramposos? El túnel del Cadí, i en darrera instància el ciutadà, o cadascú que el faci servir de la seva butxaca.

No perdem de vista que actualment el túnel està en procés de privatització i la Generalitat deu poder-lo vendre sense gaires hipoteques. Si hi ha molta gent que el fa servir gratuïtament, potser serà menys atractiu i costarà molt més de vendre o se l’haurà de vendre a un preu més baix.

I d’aquí les preses i la paperassa: per mirar de dissuadir la major quantitat possible de soferts ciutadans que haurem de perdre hores fent cua i tramitant un permís que ja teníem i que es podia haver verificat automàticament sense necessitat de tanta paperassa ni tants tràfecs.

5 Comments:

At 3:31 p. m., Blogger Meister said...

Vendre el túnel és una part de la qüestió. La segona part se t'escapa però te l'explicaré:

Per què tanta paperassa? Sorprèn, sí, però ningú va més enllà.

D'on surt aquest interès sobredimensionat per liderar la lluita contra el frau al túnel? Del CONSELL COMARCAL DE LA CERDANYA.

Ja comença la cosa a estar més clara: el Consell Comarcal, amb una partida de nòmines polítiques desproporcionada i una plantilla massa nombrosa donada la població de la comarca i les competències que gestiona, ha de justificar cert volum de feina que, en temps de retallades, sempre serveix per maquillar els números i preservar certs llocs de treball d'una administració arcaica, duplicada i INÚTIL.

Per un altre dia, el dia que comentis el tema Hospital Transfronterer, deixarem l'explicació del per què el CAP acabarà desplaçant-se o duplicant-se al nou hospital.

 
At 3:33 p. m., Blogger Meister said...

Per cert, els primers perjudicats per tota aquesta gestió "transparent i honrada" són els ajuntaments (els més petits, més), com tu dius... no deixa de ser curiós que un òrgan que emana dels ajuntaments, com el Consell Comarcal, defensi només les seves cadires i no els interessos dels seus propis votants.

Siguem sincers, el frau al túnel ens interessa a Cerdanya. Prou hipocresia.

 
At 8:32 a. m., Blogger Juan Amaro said...

Meister le has dado en el centro justo de la diana.
Ayer por la tarde fui al Consell Comarcal a eso de las 15 30, atención ciudadana estaba al firme en su puesto.
Pero curiosamente en la primera oficina, sí, allí donde se forman ahora las colas por el tema del túnel no había nadie, es más, las luces apagadas en señal disuasoria o en clara alusión de que al menos el lunes por la tarde y en pleno horario de atención no hay nadie.
Conste que no fuí por lo del túnel y que en la puerta mismo hay un cartel que te anuncia que este trámite sólo se realiza por la mañana de 9 a 15. UN DETALLLE IMPORTANTE: TENER EN CUENTA QUE ENTRE 9 30 Y 10 LA CASI TOTALIDAD DE LOS FUNCIONARIOS SE RETIRA A DESAYUNAR Y NO AL BAR DE LA ESQUINA, A 5 MINUTOS ANDANDO, DE IDA, POR SUPUESTO, MÁS OTROS 5 DE VUELTA...........viva entonces la productividad del funcionariado público.

 
At 8:47 a. m., Blogger Núria said...

Doncs des de l'Alt Urgell ho veig diferent, suposo que és perquè no hi ha Ajuntaments que es beneficien d'un frau. I segur que els del Berguedà podrien donar altres arguments a favor d'aquest control: si han de pagar el túnel, els de Barna es quedaran a la seva comarca i, per tant, en surten beneficiats. Els de l'Alt Urgell també podem rebre més gent que pujaran per la C-14 i no pas pel túnel. Per tant, al final tothom mira pels seus interessos. I siguem realistes, el que vulgui pujar a la Cerdanya pujarà igualment que per alguna cosa s'hi va comprar un xalet. I els Ajuntaments que no plorin que, al cap i a la fi, estaven fent la vista grossa a una il·legalitat que els lucrava.
Per altra part, sapigueu que jo també estic fent una tesi doctoral de paperassa per renovar els papers del túnel, és més, molts els doblo perquè hi ha impostos que paguem a l'Ajuntament de la Seu i altres al de les valls de Valira. Jo, perquè tinguin més proves del lloc on visc i treballo, els adjuntaré els tiquets del super, el forn,i el cafetó de la tarda i els tiquets de la zona blava. Mira, no està de més facilitar la informació per deixar clres les coses.

 
At 11:32 a. m., Anonymous Ramon said...

La Cerdanya pateix una crisi molt més profunda per haver basat la seva economia en la construcció. Ara ens queda la ramaderia (avemariapurissima)i el Turisme. Si volem que la gent vingui hem d'obrir la porta: EL TUNEL HA DE SER GRATUÏT PER A TOT-HOM, igual que molts d'altres de l'Estat que tenen carretera alternativa. POLÍTICS, BOTIGUERS, HOSTALERIA etc. QUÉ CARAY ESPEREU A PLANTAR CARA SENSE PERÒS NI POR. O espereu que la comarca s'acabi enfonsant i tots nosaltres pagant la crisi?. No n'hi ha prou de rondinar, ni que sigui amb tota la raó del món, per la paperassa. Els d'avall, per venir a la Cerdanya estan sotmesos a 4 peatges molt cars: Vallvidrera, Terrassa-Manresa, Puigreig (peatge a l'ombra)i Túnel del Cadí. A QUÉ ESPEREM PER EXIGIR LA NORMALITAT ?

Ramona

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home