24 de novembre 2010

Setmana de la Ciència

Ha passat una altra Setmana de la Ciència sense massa pena ni glòria a la Cerdanya. Tot i que els actes organitzats crec sincerament que valien la pena, l'interès dels cerdans per la ciència no és gaire notable. Potser ho podríem atribuir al mal temps, però és la tercera Setmana de la Ciència que organitza el Grup de Recerca de Cerdanya i tot i els canvis introduïts, sembla que la ciència no aixeca passions. Ni aquí ni enlloc, pel que em comenten altres organitzadors d'actes arreu de Catalunya.

És estrany. La nostra societat viu totalment de la ciència i la tecnologia i malgrat això, suscita molt més interès una tarotista "professional" que et llegeix les cartes (i et buida les butxaques) que no pas un científic seriós, que es passa la vida investigant, cobrant uns sous força patètics pel bé comú i per contribuir al coneixment global de la Humanitat.

I després està la ciència aplicada: la tecnologia. Vivim en un món hipertecnològic accelerat: telèfons mòbils, iPODs, iPADs, GPS, internet de darrera generació, eBooks i una llista llarguíssima de dispositius. Els nostres cotxes són ordnadors sobre rodes i la medicina sense la tecnologia actual amb TACs, RMNs i altres tècniques exloratòries no podria tornar a les pràctiques de fa un parell de dècades.

Tots escoltem música digital, veiem pel•lícules digitals, tenim televisió digital, vivim en un món digital, però poquíssims coneixen els mínims fonaments físics i matemàtics en què es basa aquest món digital. La ciència és la gran desconeguda. Per què?

És difícil de saber. Realment, la ciència al nostre país mai no ha estat gaire ben vista. Recordem allò tan famós de "que inventen ellos". Tot i així, a Catalunya tenim una certa tradició científica que arrenca del segle XIX, en moltes disciplines: les ciències naturals, les ciències històriques, l'astronomia, la tecnologia, etc.

Malgrat això, l'interès de la gent del carrer i dels carrers cerdans per més concreció, és gairebé nul per la ciència, tot i que viuen de la ciència i la tecnologia. És una llàstima, però suposo que la realitat és la que és i serà molt difícil canviar-ho. Nosaltres som tossuts i continuarem insistint-hi.