24 de desembre 2009

Balanç del 2009 (i II)

Pel que fa a la resta de la comarca, podem destacar uns quants fets notables. L'Ajuntament de Bolvir ha comprat els terrenys del Castellot i té intenció de fer un punt d'informació sobre els ibers a la Cerdanya.

L'Ajuntament de Bellver ha inaugurat el Centre Cívc, un local molt interessant i continua recuperant el Carnestoltes tradicional del Pirineu.

A Llívia continuen amb el seu magnífic festival de música, tot i que una mica retallat enguany per efectes de la crisi econòmica. També han remodelat l'Ajuntament i aviat s'inaugurarà la nova farmàcia-museu.

A Alp, s'ha fet nova la carretera entre Masella i Molina i s'han ampliat algunes pistes d'esquí. Com a positiu, s'augmenta el domini esquiable de les estacions; com a negatiu, s'han malmès algunes zones d'especial interès ecològic.

També s'han donat passos per constituir un consell transfronterer d'alcaldes que permeti superar d'alguna manera la divisió estatal de la Cerdanya en dues parts artificials.

A Portè hi ha projectes d'unió entre l'estació d'esquí local i l'estació andorrana del Pas de la Casa.

Dins dels projectes transfronterers, a part de l'Hospital de Puigcerdà, també es treballa sobre l'Escorxador transfronterer d'Ur.

Les vies del tren han estat millorades, cosa que ha augmentat la qualitat del trajecte Ripoll-Puigcerdà. Per desgràcia, el tren continua trigant el mateix que sempre i continua patint incidències quan fa mal temps.

D'altra banda, sembla que de moment s'allunyen el tambors de guerra per la captació d'aigua del Segre per enviar-la -via túnel del Cadí a Barcelona- però es tornen a sentir veus sobre la carretera de la Vinyola que ha de "millorar" la connexió entre el túnel del Cadí i el túnel del Pimorent.

Potser el més destacable de tot ha estat la crisi, que ha aturat en sec la construcció a tota la comarca, no només a Puigcerdà, amb les repercusions que això ha comportat sobre l'economia local.

L'any vinent, el 2010, serà el darrer de la dècada. Es tancarà un període de creixement ràpid i fulgurant de l'economia amb una davallada important que està per veure quan i on s'aturarà. Les coses han canviat força des d'aquell mític 1 de gener del 2001 que iniciava el segle XXI. Però no ens avancem: encara resta un any per concloure aquesta dècada tan especial.