23 de juliol 2009

Paradise Lost

Cada vegada són més els llocs de Cerdanya que són destruïts impunement per acció de la mà de l'home. De vegades, per edificar-hi casetes, de vegades per arranjar carreteres i
de vegades perquè es milloren les vies d'accés a un determinat paratge i aquest es degrada ràpidament.

Així, la Corona de Bolvir, un lloc magnífic per anar a passejar i contemplar els estels va ser edificat fa uns anys. Dins de la segona categoria, tindríem la zona que va de Masella a Molina que, amb les obres de "millorament" de la carretera s'han carregat algunes zones molt interessants de vegetació.

Pel que fa al tercer tipus de lloc, tenim el cas de Guils-Fontanera. Des que es va asfaltar la pista que hi mena, el pla de Fontanera s'ha convertit en un "merendero" ple de gent, especialment a l'estiu, molt allunyat de l'encant que tenia abans.

I també hi ha casos inversemblants. L'altre dia em vaig passar pels prats de la Pia (o pleta de les Vaques), uns preciosos prats subalpins que hi ha al costat de l'heliport de la Molina, entre Super Molina i Masella i vaig veure que els havien destrossat literalment. No sé què volen fer però vaig sortir d'allà enfurismat i trist. Un altre lloc menys on poder gaudir de la natura.

Així, seguint la tàctica de la llonganissa ("rodanxeta a rodanxeta") ens van destruint tots els indrets bells de la comarca. Un dia vas a un lloc i ha desaparegut substituït per una promoció de cases, o han fet una rasa per passar-hi alguna conducció o simplement l'han destruït per fer-lo servir de magatzem de runa o de materials.

La darrera sorpresa la vaig tenir l'altre dia a la Molina, als afores, quan vaig veure que s'havien carregat uns prats que hi ha al costat d'un torrent, al marge esquerre de la carretera conforme es puja a Super Molina.

Vagis per on vagis de la comarca trobes "sorpresetes" d'aquestes. Em pregunto si és que tothom és insensible al medi natural, si la gent només pensa en fer calés o si la comarca que deixin als seus fills tant se'ls en fot. M'agradaria pensar que no és així, però els fets són tossuts, molt tossuts.

4 Comments:

At 11:52 a. m., Anonymous el molinero said...

Avui t'he de donar la raó.
El que han fet a La Molina ( per sobra del barri de l'estació) es una barbaritat i a més a més ara estan talant arbres per amplia el domini esquiable i fer arribar el telecabina fins a l'estació de la RENFE. i tots els escombros de la reparació de la via del tren,llençats de qualdevol manera per la zona anomenada la Petita Suiza. en fi , es el que tenim;
Pa per avui i fam per demà

 
At 4:45 p. m., Anonymous Rafel said...

En teoria seria bo que hi hagi un telecabina que connecti l'estació de La Molina amb les pistes d'esquí, sempre que s'eviti que milers de cotxes segueixin pujant.
De fet ja existia un que va donar pas als cotxes.

Això sí, no donem per sorpresetes i hi ha que es pensa que la natura pot amb tot ( Els petits gestos no es veuen gaire en Ajuntaments, Consells i "altes" institucions)

 
At 2:30 p. m., Anonymous Anònim said...

Buenos dia Quilez:

Que sepas que no estas solo en tu inquietud por intentar dejar algo sin construir en la Cerdanya. Posiblemente tendras noticias de que se ha constituido una plataforma (Salvem La Molina), que tiene como objetivo poner freno a la voragine urbanistica y especulativa que hemos estado viviendo en la Cerdanya y como no, en La Molina, contando ademas con el vistobueno del ayuntamiento y curiosamente, todas las fuerzas politicas que conforman el tripartito que gestiona el ayuntamiento de Alp.
La idea, bajo forma de un nuevo plan de organizacion urbanistica municipal, es agrupar todos los terrenos urbanizables, para conseguir mas coeficiente de construccion, bajo la excusa del menor impacto ecologico (mas gente en menos espacio)dando lugar a monstruos del calibre de lo que podemos encontrar bajo el Hotel Adsera. Ademas de querer recalificar 120.000 m2 de terrero, agricola, verde, forestal y dominio esquiable a terreno urbanizable plurifamiliar, del mas alto coeficiente de construccion (bloques de 4 pisos).
Creo que ya esta bien de que unos cuantos, bajo la excusa del bien comun, se llenen los bolsillos y empiecen a pensar en el futuro de sus nietos. La formula ladrillo, y segundas residencias vacias ha demostrado su ineficacia. Es hora de que alguien haga llegar algo de viento fresco.

 
At 6:02 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Si això és el que proposa el nou pla urbanístic, crec que és un error.

Ja prou "mamotretos" hi ha a la Molina com per què se'n facin més. Però si a sobre es vol augmentar el sòl urbanitzable a costa de tota la resta, encara pitjor que pitjor. L'única manera de guanyar diners que se'ls ocorre és aquesta? Bé que en altres països les solucions estan més equilibrades. Per què no a la Cerdanya?

Com sempre, tothom té interessos i és difícil desllindar-ne els que són lloables d'aquells que són només egoistes, però si tota l'àrea de la Molina ha d'esdevenir un conjunt d'edificis alts es perdrà el poc encant que encara li resta a la zona.

Clar que, suposo, això no li deu importar a gaire gent. No a aquells que es miren només el seu compte corrent en detriment del que deixen a les postreres generacions.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home