29 de juliol 2009

Orquestres de joves a Cerdanya

Diumenge per la nit, a l'església de Sant Domènec, organitzat per Joventuts Musicals de Cerdanya, va tenir lloc un concert de la Wolverhampton Youth Wind Orchestra.

Es tracta d'una d'aquestes orquestres angleses que vénen els estius a Espanya de gira i que vam tenir la sort de poder escoltar a Puigcerdà. A la primera part, van interpretar un seguit de peces modernes, mentre que a la segona, van optar per un repertori més clàssic (Rossini, Schubert, etc).

Tot i que no sonen com una orquestra professional adulta, tenen un bon nivell musical i per mi són una font contínua de suplici i enveja, perquè em recorden cada cop que actuen aquí allò que nosaltres no tenim.

No ens enganyem: tot i no tenir la massa poblacional que tenen alguns comtats anglesos, sí que tenim prou gent com per tenir alguna formació musical estable de música clàssica. Però sembla que no hi ha manera.

D'una banda, tampoc hi ha tants joves qu estudiïn música i, d'una altra, quan tenen un cert nivell, solen marxar a Barcelona o a altres indrets a estudiar, per la qual cosa es trenca el cicle. Molts d'ells, ja no tornaran.

Això, certament, dificulta molt la formació d'una orquestra local, però suposo que tot és posar-s'hi. En altres comarques tenen problemes similars i bé que se n'han sortit. Suposo que també ho porta el tarannà hiperindividualista dels cerdans.

En tot cas, suposo que hauré de continuar sospirant cada cop que veig aquestes enormes formacions de joves tocant conjuntament cada estiu, perquè la nostra terra, al menys ara com ara, està força eixuta musicalment.