30 de juny 2009

Com carregar-se la Vegueria

Cada vegada veig amb més preocupació com s'està desenvolupant el desplegament de la Vegueria de l'Alt Pirineu i Aran. D'una banda, és menysté la importància demogràfica i històrica de la Cerdanya i d'altra s'ignora el fet diferencial del territori d'Aran, reconegut tant a l'anterior Estatut com a l'actual.

Pel que sembla, aquesta no serà "la vegueria dels pobres", com anunciava Joan Pous, president del Consell Comarcal de la Cerdanya, sinó la vegueria socialista, dels amics dels socialistes, que es reparteixen delegacions sense deixar res per a la resta. És aquest el model de Vegueria que volem?

Està clar, que ja sigui per qüestions polítiques o pel motiu que sigui, no ens volen donar cap protagonisme. Ens neguen la possibilitat de tenir una llei pròpia que unifiqui la Cerdanya, partida secularment entre Girona i Lleida; no ens deixen opinar sobre si volem o no volem formar part d'aquesta Vegueria de l'Alt Pirineu i Aran i a sobre no ens deixen ni les engrunes.

Així voleu convèncer la gent? Doncs aneu per molt mal camí! En una carta conjunta de Joan Planella, alcalde de Puigcerdà i Joan Pous, president del Consell Comarcal de la Cerdanya, s'expressa clarament el rebuig a com estan anant les coses.

Si hem de formar part d'aquesta Vegueria, es podria esperar una mica més de generositat. És una simple qüestió d'implicació. Actualment no tenim cap motiu per implicar-nos-hi, llevat d'una certa lògica territorial i econòmica, que també es podria aplicar a altres configuracions territorials.

Si el Govern de la Generalitat continua per aquest camí es pot trobar amb un rebuig frontal de tota la Cerdanya a formar-ne part d'aquesta Vegueria, que trobo tan necessària per defensar els interessos conjunts dels pirinencs. Però tal com s'estan portant les coses, és difícil fer-ho pitjor.