21 d’abril 2009

Connexió elèctrica amb França

L'Alcalde de Puigcerdà ha proposat recentment que el futur hospital transfronterer, actualment en construcció, prengui l'electricitat de França i no d'Espanya. Això representaria un estalvi econòmic important (és més barata) i a més a més, augmentaria la seguretat en el subministrament (molt més regular que l'espanyol).

Suposo que els responsables elèctrics espanyols deuen haver posat el crit al cel. No deuen voler començar a tenir forats en el "meravellós" mercat captiu català de l'energia elèctrica. Primer l'hospital, després tota la població, les pistes d'esquí...

De fet, així hauria de ser. Si les autoritats espanyoles no són capaces de subministrar-nos fluïd elèctric en condicions, de tal manera que continuem tenint apagades més pròpies dels anys cinquanta que no de començament del segle XXI, després que no es queixin si ens busquem la solució del problema al marge dels seus interessos.

I que no ens vinguin amb patrioterismes de pa sucat amb oli, perquè em temo que estem més que farts de tanta demagògia. Suposo que encara sortiran certs moviments suposadament ecologistes que diran que bona part de l'energia elèctrica francesa prové de les centrals nuclears, a la qual cosa jo afegiria: què preferiu energia nuclear amb un cert risc per al medi ambient o centrals tèrmiques amb un notable i segur risc per al medi ambient?

Perquè el que està clar és que, de moment, amb les energies alternatives, no en tenim prou. Sobre aquest tema, però, crec que la Cerdanya, a part de poder disposar de subministrament elèctric francès, hauria de fer una aposta decidida per les energies alternatives i desenvolupar algun tipus de central energètica local: solar, de biomassa, eòlica o geotèrmica.

Si volem resoldre els nostres problemes, no podem pretendre que ens ho solucionin tot des de Madrid, París o Barcelona. Potser que posem fil a l'agulla i comencem a caminar nosaltres tots sols.

1 Comments:

At 7:57 p. m., Anonymous PACO MER said...

Home ja posats, es poden col·locar uns quants aerogeneradors al costat de l'hospital. Es una zona amb molt de vent i tindrien electricitat a canvi d'un mes que notable impacte visual.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home