15 d’abril 2008

Quina és la solució?

De debò, cada cop entenc menys la manca de civisme que impera a Puigcerdà. No sé si és cosa d’algun puigcerdanès trastocat pel torb o bé si es tracta d’algun element indesitjable aliè a la Vila, però això comença a fer un tuf insuportable. Ara resulta que s’han carregat part de les instal·lacions del pati d’esbarjo de la guarderia de l’Estany. És del tot indignant i increïble.

Però, sulfuracions a part, què s’hi pot fer? Està clar que sigui qui sigui que fa aquestes coses, passa de qüestions com l’educació, la conscienciació i la urbanitat. Una possibilitat és incrementar la plantilla de policies locals, però això té un cost elevat. A més a més, és impossible de tenir un policia a cada cantonada les vint-i-quatre hores del dia.

La col·laboració ciutadana pot ser útil, però moltes d’aquestes bretolades es produeixen a hores intempestives i en llocs sovint allunyats de zones densament habitades. A això cal afegir que molta gent no vol embolics i mai no denunciaran un fet així encara que en siguin testimonis per por a represàlies.

Què ens queda? Posar càmeres? Pot semblar una opció acceptable, però les càmeres són cares, es poden trencar i requereixen d’algú que visioni a l’altre costat. És cert que això darrer només caldria fer-ho a partir de gravacions quan calgués i no contínuament, però llavors també entrem en la col·lisió amb el dret a la privacitat.

Ja m’imagino que aquest dret no li deu semblar gaire cosa a les autoritats, però per sort els jutges opinen una altra cosa. Tot i així, sempre que la privacitat de les persones estigués raonablement garantida, suposo que acabarà essent l’opció que s’imposi: és la més econòmica.

Una altra qüestió és que –i no vull donar idees- si els brètols veuen que hi ha càmeres, no trigaran a carregar-se-les o ve aniran encaputxats, tal i com ha succeït en altres indrets. És un problema de difícil solució. L’ideal és educar i conscienciar la gent, però sempre hi haurà individus als quals tot això els hi relliscarà. Suposo que és el lamentable preu que hem de pagar tots per viure en una societat on la manca de respecte per les normes és l’única normal general respectada.

1 Comments:

At 11:18 a. m., Anonymous Anònim said...

Posar càmeres a la via pública pot atemptar contra la intimitat de les persones, però posar càmeres en un recinte privat (encara que sigui de titularitat pública) és del tot legítim. Només recordar les càmeres que es posen en comissaries, ajuntaments, hospitals... de tot arreu menys aquí. No crec que haguem de convertir Puigcerdà en un Gran Hermano, només cal ser selectiu on posar les càmeres i punt. També tothom tindria dret a vigilar les seves cases (entrades, entrades de pàrquing...) però si anem esperant a que ho faci l'administració pública, anem fins.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home