08 de novembre 2007

Visca la ciència!

La setmana vinent se celebra la 12a Setmana de la Ciència a Catalunya. Hi ha previstos multitud d’actes a tot Catalunya, fent especial incidència en el tema estrella: el canvi climàtic. He dit a tot Catalunya? No, perquè un petit llogarret del Pirineu es resisteix ferotgement a l’invasor, talment com el poblar de l’Astèrix i l’Obèlix.

No sé qui és el responsable darrer que aquí no hi hagi prevista cap taula rodona, conferència, exposició o activitat relacionada amb la ciència, però ho trobo penós. Que una societat com la nostra, que depèn tant i tant de la ciència i de la tecnologia no tingui ni un trist record per a aquesta em sembla força lamentable.

Tant costa de debò organitzar una conferència sobre el canvi climàtic? O sobre qualsevol altre tema científic? Clar que, possiblement si es fes, tampoc no vindria gaire gent. Estem amb el de sempre: vivim en una comarca on allò que no és futbol no interessa, a menys que mogui diners.

Tampoc perdem de vista que la principal preocupació que té la gent que ha anat algun cop a conferències sobre el canvi climàtic a la comarca és: continuarà nevant? O expressat d’una manera menys diplomàtica: podrem continuar esprement la vaca o les mamelles s’assecaran?

La ciència no interessa. Això sí, mireu al vostre voltant i veureu multitud de tríptics, cartells i anuncis parlant de thalassoteràpies, cromoteràpies, feng-shui, homeopatia, energies, cristalls curadors, astrologies i multitud de pseudociències sense cap fonament ideades per treure-us els diners i deixar-vos ben secs si caieu a les seves mans.

Si la gent tingués una mica més de seny i una formació científica una mica més sòlida, totes aquestes tonteries no atraurien més que a uns pocs il·luminats. Però és clar, com que el nivell cultural-científic del nostre país fa una pena profunda, no hi ha res a fer.

Després els governants es queixen que surten pocs científics al nostre país. Però si és natural! Entre el lamentable substrat cultural que tenim i el maltracte que després reben de la mateixa societat, inclosa la classe política, el que m’estranya és que en surtin tants! En fi, som i serem un país de serveis, que és una altra manera de dir, que som i serem un país del tercer món amb ínfules de país civilitzat.

1 Comments:

At 1:23 p. m., Blogger Meister said...

Sobre actes, res a dir. Però sobre considerar l'homeopatia una pseudo-ciència sense cap fonament no és massa encertat. De fet estem parlant d'una pràctica mèdica reconeguda, amb els seus estudis universitaris corresponents, que entra dins la sanitat pública francesa i que només el desconeixement i la ignorància en aquest país fan que es confongui amb tot un altre seguit de pràctiques de dubtós fonament científic. També el feng-shui, que pel fet de ser una teràpia oriental no vol dir que no es regeixi per un fonament científic... A no ser que també hi considerem el ioga, cosa poc afortunada certament...

En fi, jo cada vegada que he proposat alguna cosa de caire científic sempre m'han acabat ficant un curs on menjar i beure... L'esperança en que la gent canviï minva cada dia més.

Salut!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home