15 de novembre 2007

L’altra cara de la immigració

Un dels fenòmens que més s’han notat els darrers anys a Puigcerdà i que resulta d’allò més visible en determinades ocasions –pel matí, quan les mares porten els nens al col·legi o la tarda del diumenge al camp de futbol del Poliesportiu- és el de la immigració, especialment la sudamericana, majoritàriament boliviana a la nostra Vila.

Segons les darreres estadístiques, el 20% de la població del municipi està composta per immigrants. Un de cada cinc. És una proporció molt elevada i marcadament superior a la mitjana catalana. El motiu és la bonança econòmica de la comarca, almenys fins ara, pel que fa al sector serveis i a la construcció.

Molts d’aquests immigrants han vingut amb la seva família i han tingut fills aquí. Això ha comportat certs problemes socials de fons que no s’han materialitzat de manera directa en cap acciço clarament xenòfoba, però que sí que es detecten en multitud de converses entre els vilatans “de tota la vida”, per dir-los d’alguna manera.

Clar que, la reflexió que em faig és: quants “vilatans de tota la vida” queden a Puigcerdà? Si tenim en compte les importants migracions de gent provinent d’Andalusia i Extremadura dels anys 50 i 60, posteriors onades, com la de gallecs els anys 80, la d’africans de començament dels 90 o les més recents de sud-americans, quants catalans de soca-rel queden?

Jo mateix sóc fill de la immigració, tot i que vaig nèixer a Puigcerdà. El meu pare és català, si bé va crèixer a l’Aragó i la meva mare és andalusa i va venir amb deu anys a Puigcerdà amb tota la família, provinent d’un petit poble de la província de Màlaga a la recerca d’una vida millor.

Alguns d’aquests immigrants s’han integrat perfectament, tenen família i amics aquí, han obert negocis i han après el català, juguen en equips cerdans i participen dels costums locals. D’altres, però, han optat per viure més aviat segregats, no ben bé en guetos, però gairebé.

Per això trobo interessant notícies com la que va aparèixer en premsa fa uns dies que comentava que la colla gegantera de Puigcerdà torna a tenir vida gràcies als immigrants. Fascinant. Els “d’aquí” ens hem barallat entre nosaltres i cada cop tenim menys presència al món associatiu, mentre que els “de fora” estan tirant d’algunes de les nostres tradicions, que així continuaran vives.

És un exemple magnífic de la immigració que s’integra i participa activament de la vida de la comunitat. Són els immigrants que sacrifiquen una hora al dia per aprendre català i als quals, pel seu aspecte físic, els parlem en castellà, és clar.

Crec que són coses per reflexionar. No dic que tots els immigrants siguin així o que no hi hagi problemes. N’hi ha i és un acte de ceguesa estúpida negar-ho, però per sort, veiem que altres móns són possibles. Afortunadament.

6 Comments:

At 3:08 p. m., Anonymous Anònim said...

enric lo de la colla gegantera de puigcerda l´hi tindriem que preguntar al senyor carretero el per que? ja que hi habia una colla molt bona avanç i jo en formava part pero noi dun dia per l´altre no erem ben vistos pel senyor alcalde i ens va fotre a fora ja que els gegants son del ajuntament i no pas del poble.
crec que en aquest aspecte tenen el que es mereixen tot i que em dol veure els gegants portats per una gent d´aqui o de fora es igual pero que no saven el que significa aquesta tradicio ni l´esforç que es va fer en el seu dia per poder mantindre els gegants a la vila restaurate´ls i animant a gent per lluirlos arreu de catalunya sense esperar rebre res...

 
At 3:37 a. m., Blogger Meister said...

Primer de tot, si els papers no m'enganyen, actualitzo dades: 2746 censats sobre 9203: 29,8%.

Jo crec que el fenomen de la immigració no el portem bé, ni nosaltres ni ells. Nosaltres els segreguem, no fem res per integrar-los i ens n'apartem. Ells s'autosegreguen, no fan res per adaptar-se i curiosament estan a tots els llocs on hi ha caler. També vull fer notar el procés de substitució, i no d'integració, que ha experimentat la colla gegantera. Viam, siguem francs, a l'AUCer tampoc ens han ajudat gaire fins ara, més aviat se'ns ha intentat boicotejar per desavinences polítiques que, per sort, han canviat, però l'empenta i la il·lusió per la feina ho ha fet tirar endavant. Per què no ha passat el mateix amb la colla gegantera? Mala gestió interna? Egos massa forts entre l'exalcalde i qui sigui de la colla? Molt em temo que culpar de les desgràcies en una direcció no sol ser la total veritat...

Tema apart, però relacionat amb la colla gegantera, em sembla lamentable la instrumentalització i manipulació que certs individus n'estan fent últimament (programa del Cuní inclòs). Com molt bé ha dit l'exgeganter, els gegants són de l'ajuntament i tenen la potestat de fer-ne el que vulguin. Així doncs, penjar símbols reivindicatius en bé públic no es pot tolerar. Amb això el que s'aconseguirà és destruir la tradició perquè no té cap sentit mantenir-ne una que costa un ull de la cara i a sobre crea problemes (com si no n'hi hagués prous!).

I un consell: que n'aprenguin de l'AUCer que ens ho fem entre tots, amb més o menys bon rollo, sense cobrar un duro ni tampoc sopars ni dinars a costa de la subvenció, que hi fiquem voluntat, esforç i ganes per superar tota adversitat i enlloc de queixar-nos, busquem solucions per tirar endavant.

 
At 3:03 p. m., Anonymous Anònim said...

meister has estat mai en una llista negra de l´ajuntament i tas tigut que sentir que aquest grup no feia res i aquest grup del qual formava jo part varem restaurar els gegant a costa de la nostra suor i cartera vam fer gegants nous restaurar els cap grossos fer len mascares dels diables constituir la colla dels diables a puigcerda etc etc etc... i gairebe tot de la nostra cartera.
ah en L´AUCER esteu fent una bona tasca i la gent ho reconeix jo tambe i caldrien mes iniciatives com aquestes a la comarca ja que anem molt enrrere comparat amb la resta de catalunya.
Espero no veure els gegants de la vila apartats un altre cop en el magatzem de l´ajuntament plens de m.... i portats per la brigada amb tots els meus respectes en la brigada

 
At 11:27 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

No era el tema del post, però ja que ha sortit la qüestió, donaré la meva opinió.

En primer lloc diré que estic força ben informat sobre què va passar, perquè conec les versions de vàries persones i de tots dos costats.

No entraré en temes polítics, però sí que és cert que la colla es va polititzar. O millor dit, es va polititzar des de les instàncies polítiques, cosa que va representar el seu trencament i posterior desaparició.

El que em dol és que ara siguin persones de fora els que ens hagin hagut de treure les castanyes del foc. No ho lamento, enteneu-me, ans al contrari, m'alegro que gràcies a ells continuem tenint gegants, però és penós que la gent "d'aquí de tota la vida" s'ho hagi deixat perdre, pels motius que sigui.

I això està passant amb altres coses i continuarà passant. Sembla que el dinamisme social està passant a altres mans, que la societat "tradicional" cerdana està adormida o pensa en altres coses.

Crec que és per pensar-hi.

 
At 7:39 p. m., Blogger Juan Amaro said...

Hola. Responderé sólo a lo referido a la colla gegantera, pues creo que al final el post de Enric acabó siendo en ese tema.
Comenzaré por contestarle a el señor EX-GEGANTER.
Señor: con todo el respeto que su oculta identidad merece; quien de verdad ama una tradición no la deja,máximo se traslada en este caso a otra colla, ALP o QUEIXANTS.
Usted afirma que no sabemos acerca de lo que es la tradición gegantera, permitame decirle que estoy en una situación no muy cómoda con el alcalde y algún que otro miembro del ayuntamiento justamente por defender esa tradición que según usted desconocemos, caso concreto, fiesta de la sacristía, el cual usted por lo que afirma debe de conocer a la perfección.
El tema político no nos toca, la tradición gegantera nada tiene que ver con eso. Sabía usted que además de llevar la colla, cosa que confieso no me interesa, mi gran ilusión es portarlos, no ser el responsable de la colla, pero, repito, sabe usted que soy el vocal de las comarcas del ripollés y de La Cerdaña? espero que sí sepa que este año, al menos así lo afirman los datos extraidos del archiu comarcal, la tradición gegantera en la villa cumple 175 años? sabe cuántos cumple el kerresetcaps? sabe además que el año pasado Puig y Cerdana cumplieron 25 años, tiene usted idea del sentimiento de frustración al no poder festejarles esa fecha? hablemos, señor ex geganter, de tradición, espero que a pesar de no firmar al menos haya pasado por la exposición de plafones que hubo en la villa y que fué promocionada, y que durante 45 días la villa tuvo oportunidad de ver gigantes de Cataluña, Francia, Islas Baleares y Alemania.
no es reproche, señor, simplemente es intentar que se sitúe en donde nos encontramos los que hoy llevamos la colla, bien sabe usted que aquel que ama una tradición y que defiende aquello que cree forma parte de su vida misma, jamás renuncia a ello. Por esas razones y porque la tradición no tiene porque pagar los platos rotos lo invito a que regrese a la colla, y puedo darle decenas de motivos para que lo haga.
Pero sólo le daré una: que junto a nosotros, codo a codo, trabaje para recuperar lo que más identificaba a esa colla a la cual usted perteneció, la piña, desde los trabajos para recaudar dinero para las salidas, desde los 5 euros o 15 que valía cada camisa, desde la ilusión que supieron transmitir y la cual los llevó a ser una de las collas dentro de la ACGC más reconocidas.
Le pido que cambie las quejas por el positivismo, que cambie los rencores por la sonrisa de ese niño que al pasar los gigantes les regala, dígame señor EX GEGANTER, existe acaso, mejor premio que la ilusión tanto en la cara de un niño como de su aby, al paso de los gigantes?
Existe mejor recompensa que reprensentar por toda Cataluña a la villa de Puigcerdá?
No le pido que ponga la otra mejilla, ni que olvide los malos tragos que pasaron, le pido, si que si de verdad sabe qué significa llevar por las calles de Cataluña un gigante, regrese a la colla, deje de lado ese orgullo herido, hombre, dése y deme la oportunidad de que este mismo año bailemos juntos paquito el chocolatero en la plaza Santa María. Y creame cuando le digo que no se va a arrepentir si regresa, quien le habla, el día que deje de llevar gigantes, si Dios me quita las fuerzas, igualmente seguiré, aunque sea en silla de ruedas, acompañando a los gigantes, sean de esta villa o de Japón. al señor meister le contesto seguido a este post

 
At 8:06 p. m., Blogger Juan Amaro said...

Señor Meister:
referente a la colla: su adversión a la gente de fuera quizás no le permita ver del todo claro este tema en particular. se lo digo con el amyor respeto que me es posible. Desde hace dos años llevamos la colla, le diré de ese ojo de la cra que según usted dice salen los gigantes hemos gastado: nada. la gasolina la pagamos nosotros, e incluso en la salida a Manresa pagamos gasolina y en uno de los coches,además el peaje.
hasta junio del 2007, toda llamada que hicimos se pagó de mi bolsillo, y si existe desde junio hasta aquí gastos, son de telefono y la cuota de la asociación a la ACGC. Usted dice que existe manipulación, me gustaría saber acerca de que. Habla de símbolos reivindicativos y utliza exactamente las mismas palabras que el alcalde pronunció esa mañana en Villalobent.
Pero no dice o no tiene ni la más remota idea de qué decían esos carteles. Por si no lo sabe: LOS GIGANTES DE PUIGCERDÁ SÍ ESTARÁN EN LA FIESTA DE LA SACRISTÍA.
Ahora dígame usted dónde existe esa reivindicación a la que usted hace alusión. Marcamos un error, olvido o como quiera llamarlo, y si eso es problema, el que puntualicemos el olvido de una tradición centenaria, señor, lléveme al patíbulo.
Se dijo desde la regiduría, PLATAFORMA POLÍTICA O SINDICAL.
Qué tendrá que ver un gigante con esas cosas, será señor que tiene usted temor a que los extranjeros ingresemos a la vida política? por parte mía y de la propia asociación puede usted dormir tranquilo, no pensamos de forma tan mezquina.
En lo único que concuerdo es que el ayuntamiento es dueño de tomar la desición que crea correcta, nosotros hemos tomado la nuestra, entre esa decisiones optamos por hacer oídos sordos a una frase sacada de contexto y que pudo ser el principio del fin, si tomabamos esas palabras como sentimientos rascistas.
Tiene idea de cuántas personas nos pararon en la calle manifestandosnos su apoyo?
hasta propusieron hacer una manifestación, y lea bien ESAS PERSONAS SON TODAS CATALANAS Y PUIGCERDANESAS de TODA LA VIDA.
No tenemos culpa de lo que pasó antes, pero ustedes, los que se quejan, los que critican, los que creen tener la verdad en sus manos tienen la gran oportunidad de formar parte de la colla.
y de paso, podrá ver que al menos quienes están en la colla, no están por una comida gratis, ni por una salida fuera de la comarca, ni mucho menos, tenemos otros planes para que en un futuro la colla siga siendo del ayuntamiento, pero que desde el ayuntamiento no salga un duro para la colla. no olvide usted que nosotros también pagamos impuestos.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home