24 d’octubre 2007

El cor de la ciutat

M’acabo d’assabentar que l’Ajuntament de Puigcerdà ha decidit que, a partir d’ara, no deixarà obrir cap entitat bancària més al centre de la població i que demanarà a les existents, que es vagin traslladant. La mesura ha estat acollida amb sorpresa pels bancs i caixes i amb satisfacció per l’oposició i pels comerciants.

La veritat és que trobo que es tracta d’una mesura d’allò més encertada i força innovadora, ja que poques poblacions fins al moment present han gosat plantar cara als bancs i fer una ordenació d’aquest tipus. Val a dir que aquesta ordenació permetrà, a la llarga, recuperar bons espais per destinar-los al comerç, que crec que hauria de ser la seva funció principal.

Puigcerdà té un problema endèmic de manca d’espai degut a la seva configuració urbanística d’origen medieval i a l’especulació del terreny per ser zona molt turística. Així, trobar locals comercials al centre de la vila és realment complicat i car. Els comerciants mai no podran competir econòmicament amb una entitat bancària, que disposa al seu darrere de molta potència econòmica, així que una mesura com la que ha adoptat l’Ajuntament, serveix l’interès general.

D’altra banda, els locals bancaris resten tancats la majoria de tardes i tot el cap de setmana, per la qual cosa es desaprofiten locals per activitats econòmiques més intensives, a part que donen una sensació de “tancat” poc en sintonia amb la resta de locals comercials.

Aquesta mesura s’ha d’entendre en un intent de reordenar l’activitat econòmica al centre de la Vila. Ja fa un cert temps es va aprovar una normativa segons la qual no es deixarien obrir més locals de lleure nocturn al centre i que es miraria d’aconseguir que els actuals s’anessin desplaçant progressivament als afores de la població, al sector dels polígons industrials.

Això, a part d’incrementar el benestar dels veïns, que podran gaudir de menys soroll nocturn, també hauria de ser un avantatge econòmic, ja que el terreny a les zones industrials sol ser més barat que al centre de la població. Clar que jo no posaria la mà al foc per aquesta afirmació, ja que l’experiència demostra que a Puigcerdà, aquestes coses no sempre són certes.

En tot cas, això permetria locals de lleure molt més grans que els actuals, que són del tot insuficients moltes nits en temporada turística per cobrir tota la demanda, cosa que fa que molta gent es desplaci a municipis veïns per gaudir del lleure nocturn.

La contrapartida, però, és que cada cop serà més freqüent haver d’agafar el cotxe. Si afegim que els controls d’acoholèmia són cada cop més nombrosos i estrictes, el que es guanya per un costat, por arribar a perdre’s per un altre. Caldrà veure com evolucionen les coses abans d’emetre un judici més fort.

2 Comments:

At 4:13 p. m., Anonymous Anònim said...

que posaran les entitas bancaries en els poligons? jeje... i els propietaris dels locals que son sempre els mateixos en cobraran menys del seu local? es un benefici pel poble? jo crec que no ah per cert quants locals nocturns han tancat desde la normativa cap al contrari que n´hi ha algun mes com per ejemple el que era el restaurant el refugi la taverna del call ah perdo que es un restaurant que esta situal al mig del carrer de forma provisional desde fa 2 anys aquest ajuntament funciona per a tothom?

 
At 10:18 p. m., Blogger Meister said...

L'ocupació de via pública es paga. Si les ordenances no diuen el contrari, a la plaça del Call s'hi podia fer. I a qui no li agradin les ordenances, que faci una proposta per millorar-les... No n'hi ha prou en continuar amb el vici de queixar-se per sistema.

Per cert, el No Ho Sé té obert amb un permís de moratòria del seu tancament, i no se li renovarà segons tinc entès. A més, no és legal intentar fotre fora algú o tancar-li el negoci per l'article 23. Prou demagògia... També pels bars, els quals disposen d'una llicència de BAR i no poden realitzar activitats fora de les reglamentades per la llei. Si s'incompleix l'horari de tancament o l'activitat per la qual tenen llicència, llavors sí que se'ls pot obrir un expedient sancionador i tancar el garito.


Pel que fa a les zones industrials... 250.000 peles el metre quadrat a St Marc quan les van començar a fer. Impossible comprar-hi res. Naus a preu de pisos!! També que qui és propietari té dret a demanar el que li sembli i que el preu no el dicta el venedor sinó el comprador i això ho tenim mal entès.

A més a més, tant queixar-se i al final són sempre els mateixos els que fan obres menors i no demanen llicència municipal d'obres menors i fan les obres d'amagat... Llavors d'on coi surten les misses per tirar endavant? No n'hi ha. Però ens seguim queixant... La veritat és que he perdut la fe en l'espècie humana definitivament.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home