28 de maig 2007

Reflexions postelectorals

Ja han passat les eleccions locals. El poble ha emès el seu veredicte inapelable per a quatre anys i la composició dels consistoris ha quedat definida per a aquest periode. Tanmateix, les institucions que en depenen, com els Consells comarcals i les Diputacions provincials també veuran fixada la seva composició en funció dels resultats electorals dels municipis.

A la Cerdanya hem tingut, en general, campanyes electorals tranquil·les, amb algun sotrac, com el pas súbit de tota la llista de CiU d’Isòvol a una candidatura independent lligada a ERC.

Hem tingut alguns tocs folklòrics, com el mim que feia campanya per Independents de Puigcerdà pels carrers o les ampolles d’aigua mineral de la candidatura d’independents que va guanyar finalment a Bolvir.

També es preveuen canvis importants a la comarca: d’una banda CiU perd l’alcaldia de Montellà-Martinet i podria perdre la de Bellver, on ERC va guanyar en vots les eleccions. Tanmateix, a Llívia la llista d’ERC (antigament de CiU) també ha guanyat amb claredat. Finalment, a Alp, l’actual alcalde no ha obtingut majoria absoluta, per la qual cosa resten les coses obertes a possibles pactes entre les diferents formacions representades.

Una altra notícia de possible canvi prové del Consell comarcal. Per començar, ERC ha guanyat les eleccions en vots a la Cerdanya per primer cop des del 1979 i CiU perd la majoria absoluta al Consell comarcal. Tenint en compte que la força que pot desempatar és el PSC hi ha molts números que CiU acabi perdent la presidència del Consell, si bé això encara són especulacions i dependrà dels pactes a què arribin els partits.

En tot cas, tant els resultats municipals a Bellver com els comarcals, són un fort revés per a Joan Pous, que ha tingut durant molts anys el control d’ambdues institucions.

Pel que fa a Puigcerdà, en Joan Planella ha guanyat clarament les eleccions en vots i regidors i revalida l’anterior majoria absoluta que va aconseguir Joan Carretero. Podran governar, doncs, amb comoditat Puigcerdà els propers quatre anys i CiU possiblement vagi a l’oposició.

Un altre tret significatiu és que al consistori puigcerdanès, el nombre de forces representades passa de quatre a tres, ja que la formació d’Anna Pallé no ha obtingut representació. Tanmateix, ni el PP ni Independents de Puigcerdà obtenen tampoc cap regidor. Això confirma la tendència que a Puigcerdà les llistes d’independents no solen tenir bons resultats.

Finalment, espero que ERC sàpiga administrar bé la majoria absoluta, que sempre és perillosa, ja que sol donar una falsa sensació de seguretat que pot passar factura al final de la legislatura.