02 de maig 2007

De les pedres treuen pans

Conta la llegenda –perquè dubto que el fet succeís realment- que quan el rei Anfós (Alfons) XIII visità la Cerdanya a començament del segle XX, de camí cap a la Seu es va aturar a Pont de Bar i va contemplar sorprès la ingent obra d’enginyeria per l’època que representaven les terrasses de pedra a la muntanya on s’hi conreava. I sembla ser que va exclamar:

- ¡Desde luego, estos catalanes, de las piedras sacan panes!

Com deia, no deixa de ser una llegenda, perquè comentaris similars se li atribueixen al mateix rei en altres contrades.

És cert que les feixes de pedra del Pont de Bar són una obra quasi faraònica per l’època, on s’aprofitava qualsevol espai disponible de terreny cultivable per plantar blat o vinya o el que fos. Per desgràcia, avui dia, aquestes feixes es troben en un estat lamentable i aviat desapareixeran amb el pas del temps.

Aquesta reflexió prové d’una notícia que acaba d’aparèixer a la premsa i llargament anunciada: Martinet serà el primer poble de l’Estat que aprofitarà turísticament els búnkers de la línia P de fortificació pirinenca que en Franco va manar construir, popularment coneguda com a Línia Gutiérrez.

Concretament, s’han recuperat sis búnkers que podran ser visitats pel públic, en una iniciativa original i que serveix per recordar temps passats. Novament, els catalans traiem pans –turístics- de les pedres –els búnkers…