11 d’abril 2011

Pedres revaloritzades

A poc a poc, els municipis cerdans van descobrint que això del patrimoni cultural és quelcom més que quatre pedrots antics. A Llívia, s'ha signat un projecte de recuperació de les restes del castell del puig entre l'Ajuntament i el departament de patrimoni de la Diputació de Girona.

La idea és fer visitables les runes del castell, que de bell antuvi devia ser imponent i que va ser edificat amb una clara intenció política de fer veure que Llívia continuava essent la capital de la Cerdanya, cosa que ja derivava dels temps romans i possiblement d'abans, i tot.

A Puigcerdà, avança a bon terme la reconstrucció de l'estàtua del brigadier Cabrinetty, impulsada per la societat civil. Si bé, inicialment, va semblar que el projecte no arribaria a bon port per la lentitud amb què arribaven les aportacions econòmiques, la implicació de més i més gent i la il•lusió col•lectiva, han fet que el projecte estigui molt ben encarrilat. Actualment portem recaptats gairebé 9,000 euros dels 12,000 que s'han de recaptar per part de la societat civil.

Bolvir continua desenvolupant el projecte del Castellot, pendent de possibles aportacions públiques i privades i altres municipis, com Ger o com Bellver, també se sumen a mirar de desenvolupar projectes lligats al turisme i al patrimoni.

Sembla ser que hem hagut de patir una crisi econòmica brutal i un aturament gairebé total de la construcció per què molta gent se n'adonés que hi ha altres possibles fonts de desenvolupament diferents del totxo i que l'explotació racional del patrimoni cultural és una d'elles.