01 de febrer 2010

La nit cerdana

L'Ajuntament de Puigerdà ha decidit de permetre que la zona industrial de la Baronia i la zona de l'Estany de Puigcerdà puguin tenir bars i restaurants de dia. Fins ara, a la zona industrial, per exemple, només estaven permesos locals de lleure nocturn, cosa una mica absurda.

D'altra banda, segons l'Alcalde el Sr. Planella, la possibilitat d'obrir restaurants a la zona de l'entorn de l'estany podria permetre mantenir i restaurar alguna de les vil•les modernistes de la zona que, altrament, no tindrien altra opció. De fet, aquest ha estat el camí emprès per l'Hotel del Lago o de Vil•la Paulita.

Una altra opció és reformar els edificis, no sempre amb gaire bon criteri, i convertir-los per al lloguer d'apartaments, generalment d'alt estànding, degut a la zona privilegiada on es troben ubicats.

D'una manera o d'una altra és imperiós que la zona de l'entorn de l'estany mantingui el seu encant arquitectònic o acabarem perdent un actiu molt important del patrimoni arquitectònic de Puigcerdà.

Pel que fa a la zona industrial, es comença a veure com a poc a poc es va convertint en el pol d'atracció d'un cert tipus de lleure nocturn i ara diürn. En ser una zona relativament poc habitada, molesta menys els veïns (excepte els que tenen la mala sort de tenir la vivenda a sobre o al costat mateix dels locals de lleure) i té millors possibilitats pel que fa a l'accessibilitat i a l'estacionament dels cotxes.

Això comportarà a la llarga que el centre de la Vila restarà inert per la nit. D'acord que els veïns estaran encantats de poder dormir i descansar, però també és cert que el centre oferirà un aspecte molt trist en comparació a aquell que ara es pot veure. És l'equilibri de sempre entre el dret d'uns a descansar i el dret d'altres a divertir-se.

Ja he comentat en alguna altra ocasió que el lleure nocturn de la comarca i potser part de l'activitat diürna fugiran cada cop més del centre de la Vila cap a la perifèria o, fins i tot, cap a altres municipis.

Per exemple, molts joves dels pobles de la solana de Cerdanya, o d'Alp, van a passar la nit dels dissabtes a Bellver i molta gent de fora de Puigcerdà, si ha d'anar al banc o a comprar pa, agafen el cotxe i se'n van a Alp o a Bellver.

La descentralització no només afecta al centre de la Vila de Puigcerdà, sinó a tota la població. És qüestió de pocs anys veure un panorama nocturn molt diferent a la nostra comarca.