17 de setembre 2009

El paradís d'Èller

Dissabte vaig tenir l'ocasió de tornar novament a Èller a escoltar una interessant conferència sobre les fonts egípcies del Nou Testament, a càrrec del teòleg Llogari Pujol, a l'Hostal d'Èller, que va ser d'allò més interessant.

Sempre és un plaer anar a Èller. És un petit poble del municipi de Bellver, situat a la vall del Duran, a una bona alçada sobre el nivell de la vall, envoltat de muntanyes i de bosc, en plena natura, amb molts pocs habitants.

La sensació de placidesa i d'estar allunyat del món és dels pocs llocs de Cerdanya on encara es pot trobar. Naturalment, viure-hi tot l'any no deu ser tan romàntic. El fred, la neu i l'aïllament també presenten seriosos inconvenients.

Tot i així, és un poble que no s'ha sobreedificat, a diferència de la resta de la comarca i presenta un cert aspecte homogeni. Potser el fet d'estar una mica lluny de tot arreu ha fet possible el miracle.

Avui dia, si volem trobar pau a la comarca, ens hem d'enfilar per les muntanyes a algun d'aquests pobles perduts. Tot i així, trobarem segones residències, però no tantes com a la plana. Encara podrem sentir el cantar dels ocells o el soroll dels grills i de nit, potser amb sort, veure cuques de llum.

En fi, un petit paradís verd dins d'un altre de més antropitzat. Que per molts anys conservir el seu encant.