01 d’agost 2006

Tretze a Bellver

L'1 de juliol va tenir lloc a Bellver de Cerdanya la XIII Trobada d'escriptors del Pirineu. En aquestes trobades, escriptors de tota l'àrea pirinenca, des d'Euskadi fins a Catalunya, passant per l'Aragó, així com algun escriptor del costat francès es reuneixen en una localitat del Pirineu i visiten els voltants, tot extraient experiències i anècdotes, captant l'essència de la terra, cosa que els servirà per plasmar les seves vivències i reflexions en relats.

Aquests relats es recopilen i publiquen anualment a l'editorial Proa. El de la darrera trobada es titula Lauburu i va tenir lloc a la vall de Xareta, al pirineu basc, en zona de frontera. El llibre conté relats molt interessants i val la pena llegir-lo. Val a dir, que es llegeix ràpidament i cada visió de la trobada i de la zona és tot un món. Potser els temes omnipresents són la bruixeria i el fet fronterer, amb tot el que això comporta: contraban, guerres, etc.

A la trobada de Bellver els escriptors van poder visitar la comarca i en especial la Tosa d'Alp, on degut a una forta tempesta que es va girar abans del previst van tenir problemes per tornar. Possiblement veurem reflexades les seves aventures en el proper volum de relats, centrat a la Cerdanya.

L'acte central a Bellver va ser la presentació de Lauburu i una interessant i completa xerrada a càrrec de Manel Figuera sobre els primers excursionistes i muntanyistes al Pirineu, especialment els francesos. També vam poder sentir parlar un escriptor aragonès en la seva llengua. He de dir que, tot i tenint família aragonesa, és el primer cop que sento a parlar en aquesta bella llengua.

La part pública de la vetllada va concloure a l'església de Bellver amb un recital a càrrec del grup Túrnez & Sesé. Per mi, va ser tot un descobriment. Aquest grup es dedica a musicar composicions literàries dels poetes catalans. Molt remarcable és el seu segon treball amb poemes de Josep Carner i Salvador Espriu. Val a dir que quan va acabar el recital vaig sortir disparat a comprar els dos CD que tenen editats i friso per quan surti aviat el tercer. Si no els coneixeu, us els recomano.