21 de juliol 2016

Nyerros i CadellsJa s’ha acabat la Festa Major de Puigcerdà i enguany s’ha introduït una modificació important dins dels seus actes: la festa de les colles rivals. El model ha estat inspirat en el de les colles de blancs i blaus de Granollers i ha estat adaptat a la realitat pirinenca. Aquí les dues colles rivals són els nyerros i els cadells, en commemoració de les dues colles de bandolers que van assotar el Pirineu i mitja Catalunya durant el segle XVI.

La idea és que les dues colles rivals competeixin en un seguit de proves i que col·laborin en unes altres, de tal manera que hi hagi una sana competència entre els dos grups, que es clou amb un sopar de germanor entre les dues colles.

L’origen dels noms prové del s. XVI. Els nyerros agafen el seu nom de la població confletana de Nyer i nyerros famosos varen ser en Tomàs de Banyuls o en Serrallonga. El seu color és el taronja i el seu escut, un senglar. Els cadells agafen el seu nom de seu fundador, en Jonot Cadell. El seu blasó és un cadell i el seu color és el verd. Són originaris de Cerdanya i de la població baridana d’Arsèguel i cadells famosos varen ser el Minyó de Montellà i en Cua de Llop.

Crec que la experiència de les colles ha estat reeixida i tothom s’ho va passar d’allò més bé i esperem anar-ho millorant amb el pas del temps. L’any vinent, més.

1 Comments:

At 12:48 p. m., Blogger Bastet37 said...

Una idea molt bona amb un gran èxit de participació.

Nosaltres, com a Colla de Gegants Vells, ho vam passar molt bé col.aborant amb vosaltres. Enhorabona per la idea.

Fins l'any que ve.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home