30 de maig 2016

On trobar anapaïta a la Cerdanya?Més d’un cop, m’han preguntat on podrien adquirir o trobar una mostra d’anapaïta a Cerdanya. L’anapaïta és un mineral ben peculiar i força estrany, que es troba a molts pocs llocs del món. Pren el nom de la ciutat russa d’Anapa, on hi és present.

A la Cerdanya la podem trobar, sobretot, al terme municipal de Bellver de Cerdanya, prop de Pi i en algun altre aflorament. El problema és que el lloc té un accés una mica perillós i els terrenys on es troben les anapaïtes són privats, cosa que complica la seva recol·lecció.

El que trobo peculiar és que essent un mineral característic de la Cerdanya, no es pugui comprar en cap lloc de la comarca, que jo sàpiga. Antigament hi havia hagut un parell de llocs on es venien minerals, un a Puigcerdà i un altre a Sallagosa, però a l’actualitat han desaparegut.

Així doncs, no queda més remei que comprar-lo per internet o presencialment en alguna botiga de minerals de Barcelona, per exemple. Possiblement algun “recol·lector” haurà pres mostres de Cerdanya –sense permís?- i les haurà venut al majorista de minerals.

Al Museu Cerdà s’hi pot trobar una mostra força espectacular d’anapaïta, tot i que de moment, i a falta d’obrir la sala del medi natural, no es troba exposada. Haurem d’esperar si volem veure anapaïtes cerdanes a Cerdanya.


1 Comments:

At 12:50 p. m., Blogger Bastet37 said...

Penso que val més mantenir els llocs en secret. Ja sabem què passa, oi?

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home