14 de setembre 2010

Permutacions urbanístiques

Llegeixo en premsa que l'Ajuntament de Puigcerdà vol traslladar-se a l'actual edifici de l'Hospital, a la plaça de Santa Maria quan l'Hospital es traslladi al nou edifici del Transfronterer, al camí d'Ur. Com que l'edifici és massa gran per només encabir l'Ajuntament, s'estudiarien altres usos per la resta de l'edifici, com un espai per estudis universitaris i per la llar d'avis que actualment es troba a sant Domènec.

A l'actual llar d'avis, hi aniria un espai, possiblement d'exposicions al bell mig de la Vila i a l'edifici de l'actual Ajuntament hi aniria un gran centre cívic. Afegim-hi que avui s'inaugura un centre cívic al Raval de les Monges, que el CAT està buit i que tenim una planta baixa a la plaça del Call que tampoc no s'està emprant per res.

En fi, sóc l'únic que té la sensació que hi ha un cert desgavell urbanístic a la Vila? No correm el risc d'acabar com el vell conte de la lletera, que si amb això faré allò i amb el que guanyi d'allò farè allò altre?

En primer lloc, és evident que cal un espai expositori al centre de la Vila. D'altra banda, crec que una necessitat imperiosa és un espai escènic (un teatre) públic que podria compartir espai amb un centre cívic.

En segon lloc, les restes del call jueu podrien haver tingut un final una mica més digne. Ja que es va aixecar l'edifici sobre pilars per no fer malbé les restes, es podrien haver exposat més dignament i no tenir un espai mort i opac com el tenim ara.

En tercer lloc, si realment es vol traslladar l'oficina de turisme al CAT, és evident que caldrà o adjudicar personal de l'actualment existent o contractar-ne de nou, però tenir l'espai buit o infrautilitzat és una veritable pena.

En quart lloc, cal traslladar al CAP a l'hospital transfronterer? Els principals usuaris són gent gran i malalta i fer-los anar a la conquena forca no em sembla pas una idea lluminosa.

Pel que fa al tema dels estudis universitaris, siguem realistes, entre la poca inversió que es fa a la comarca i les poques ganes de fer-ne en general, la cosa va per llarg.

Finalment, crec que cal una política de racionalització de l'espai públic i dels edificis. Tenim edificis buits o infrautilitzats, com el Museu, el CAT o l'edifici de la plaça del Call, edificis en mal estat de conservació, com l'escola de música i edificis atapeïts com és el cas de l'edifici de llar d'avis-biblioteca-arxiu o l'Ajuntament.

Potser que ens hi posem a ordenar una mica les coses i ens deixem d'obres faraòniques. L'endeutament de la Vila és massa gran com per fer grans projectes els propers anys, així que caldria racionalitzar-ne l'ús d'allò que ja tenim.

2 Comments:

At 5:30 p. m., Anonymous Anònim said...

Està previst que l'espai del Convent de Sant Domènec que actualment ocupa la llar d'avis sigui ocupat per la biblioteca. Formaria part de la segona part del projecte d'ampliació del qual només s'ha executat una part. I també està previst, com molt bé dius Enric, que una part sigui una sala polivalent a peu de carrer, amb capacitat per una cinquantena de cadires, pensada per presentacions, xerrades, exposicions, ... Amb accés independent pel Passeig però amb accés també per la biblioteca (actuaria alhora com a sala polivalent d'aquest equipament)

 
At 9:59 p. m., Blogger Meister said...

Potser algun mecenes cerdà crearà una fundació cultural privada i cedirà part de la seva multimilionària fortuna obtinguda del sector del totxo (i del sector dels totxos que ho van comprar)per crear un centre cultural de primer nivell per gaudi de l'associacionisme cerdà.

Què bonic seria...

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home