29 d’octubre 2009

Mutatis mutandi

Ningú no nega que un dels símbols arquitectònics de Puigcerdà és el campanar. Bé, és una altra manera de dir de manera més o menys fina que és de les poques coses que encara no ens hem carregat. Ara bé, seguint en la tan nostrada tradició de destrossar el nostre patrimoni, darrerament el campanar ha sofert un parell de transformacions interessants.

La primera, és que ja no s'hi pot pujar. Suposo que alguna cosa deu tenir a veure el fet que hagin instal•lat unes antenes de comunicacions discretament camuflades, això sí. Té l'avantatge que els capsigranys ja no pugen i toquen les campanes, amb les molèsties que això comportava. Però hem perdut un mirador molt interessant.

La segona, molt més visible, és que s'ha substituït l'antiga il•luminació tradicional que feia destacar el campanar des de molt lluny per una altra que sembla anunciar una casa de barrets. Es tracta d'uns llums de coloraines blaves, vermelloses i liloses que converteixen la 'skyline' puigcerdanesa en una mena de pel•lícula de terror.

Què podem dir de la nova il•luminació? Doncs que és dissortada, pobra, trista, tètrica, patètica, fosca, apagada, esmorteïda, freda, insuficient, lamentable, mòrbida, desencisadora i més lletja que un pecat. Però ves, sembla que quan una cosa funciona l'hem d'espatllar, no sigui que sentem un precedent d'ordre i ens veiem obligats a fer la resta de coses bé.

4 Comments:

At 8:19 p. m., Anonymous Pastoret said...

Encara no ho he vist perque tan sols vaig a la Vila quan no tinc altre remei. Si és tal com dius, i consti que no dubto de les teves encertades apreciacions, ja hem d'afegir un altre bunyol a la remodelació improvitzada del poble. Amb les places tan sols utilitzades en hores i dies punta pels que poden deixar el cotxe a menys de cinc-cents mètres amunt, només falta una il.luminació com la que descrius.
Pot-ser sortiran amb lo de la contaminació lumínica. Aleshores no entenc el nefast model escollit pel rètol anunciador de Pl. Barcelona, que, a més, tinc entés que té un consum molt lluny de lo sostenible.
M'en vaig a veure el Campanar, si tinc la sort de trobar aparcament

 
At 10:23 a. m., Anonymous ana said...

Potser que muntin una casa de barrets al campanar per treure el poble de la ruïna. O venguin el campanar com apartaments..

 
At 6:06 p. m., Blogger Carmen said...

....ja tens raó de lluny a la nit no s'aprecia ni el campanar, era molt més maca l'iluminacio que hi havia fins ara...ja que l'unic que tenin no ens llueix.....

 
At 5:11 a. m., Blogger Met said...

Només he estat un cop a Puigcerdà. Ara farà un parell d'anys.
De lluny fa patxoca tota amuntegada al puig coronat pel campanar... però et dono la raó en què està massa trinxat.
Potser per ser una ciutat fronterera de dos Estats que estan en terra estranya?

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home