05 de maig 2009

Foc verd

El municipi de Bellver ha decidit d'instal•lar una caldera de biomassa que li permetrà d'escalfar bona part dels edificis públics del centre urbà: la piscina, el poliesportiu, les escoles i el nou centre cívic, a un baix cost.

És una bona notícia per a Bellver i per la Cerdanya, ja que és un pas endavant més a favor de l'ús de les energies renovables a la comarca. Fa un cert temps, un projecte similar va ser aturat al darrer moment al municipi de Lles. Afortunadament, no ha estat aquest el cas de Bellver.

Bellver segueix, doncs, les passes d'Alp, que té un sistema similar per escalfar el Palau de Convencions i Esports i suposo que no serà pas el darrer de fer-ho.

La Cerdanya disposa de grans quantitats de biomassa, especialment provinents de la neteja de boscos i més ara, quan l'aprofitament de la fusta per altres usos és complicat degut al baix preu a què es ven.

La comarca ha d'avançar necessàriament vers fonts renovables d'energia, com la biomassa, l'energia eòlica o l'energia solar. Totes tenen algun inconvenient, però pitjor és continuar depenent del petroli, substància que cada cop serà més cara i escassa i que emet considerables quantitats de CO2 a l'atmosfera, agreujant el ja de per si preocupant escalfament global.

La crema de biomassa també produeix CO2, però a diferència de la crema de combustibles fòssils, l'emissió neta és zero, ja que el CO2 alliberat serà reabsorbit per la vegetació i es tornarà a reiniciar el cicle.

D'altra banda, si la nostra dependència exterior d'energia minva, menors seran els problemes derivats de talls de subministrament deguts a accidents en torres d'alta tensió per les inclemències meteorològiques a les quals el dur hivern cerdà ens té acostumats.

2 Comments:

At 3:00 p. m., Anonymous titin said...

Baix cost? biomassa a la Cerdanya? Això es que ens vol vendre l'ajuntament però el cost de la instal.lacio es entre 3 i 4 vegades mes alt que el gas o gas.oil. a mes que en faran de la caldera de gas.oil de l'escola comprada l'any 2008 i la del poli comprada el 2007-8 i les dos de gas que tenen instal.lades al nou centre cívic. I per altra banda a la Cerdanya no hi ha cap planta per fer biomassa la biomassa es la fusta del bosc assecada artificialment o de forma natural (mes llarg el proses) feta granulat i tractada i es te que comprar a un preu no gaire baix a una planta de biomassa (a la Cerdanya no n'hi ha cap). Es rentable pel poble? no es or tot el que brilla...

 
At 12:18 p. m., Anonymous Anònim said...

LA BIOMASSA NO LA REGALEN PERO PER LLOGICA ES TINDRIA DE PRODUIR A PARTIR DE LA NETAJE DELS BOSCOS DE LA COMARCA I PER ESSER BO DEL TRONC A OSSEJA EL RENDIMENT ES DE UN 94% ES A DIR QUASI NO HI HA CENDRES. LA FUSTA S'HA DE DEIXAR ASSECAR MINIM 5 MESOS I DESPRES TRITURAR. A LA CERDANYA DISPOSEM DE UNA MAQUINA PER TRITURAR LA FUSTA I PRODUIR BIOMASSA EN ASTELLA NO PELET

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home