10 de febrer 2010

Qui es pot comprar un habitatge?

Fa uns dies va saltar la notícia que segons un estudi, el 63% dels veïns de Puigcerdà no tenen prou ingressos per poder comprar un pis a la Vila. Si a aquesta dada afegim que molta gent empadronada a Puigcerdà ja té la seva segona residència, el percentatge de veïns autòctons puigcerdanesos que no poden adquirir una vivenda encara creix més.

Però encara que ens quedem amb el 63%, es tracta d'una xifra esgarrifosa: dos de cada tres pugicerdanesos no es poden comprar una vivenda a casa seva, el lloc on han nascut o treballen.

Això és el que hem aconseguit amb tanta especulació urbanística i amb tanta promoció del "turisme" de segona residència: fer fora als autòctons. Una mica com passa a Mallorca i a altres indrets del litoral.

I ja no parlem de la joventut: sous baixos i poques possibilitats de trobar treballs qualificats d'un cert nivell. Què han de fer sinó marxar fora a guanyar-se el pa? Mentrestant, la població cerdana va enevellint-se i aviat la principal empresa de la comarca deixarà de ser l'Hospital, per esdevenir la Residència geriàtrica.

És aquest el futur que volem per la comarca? Una població envellida, amb pocs propietaris locals i un munt de segones residències buides gairebé tot l'any, formant pobles fantasmes?