08 de febrer 2010

Insuflant vida a la muntanya cerdana

L'ajuntament de Bellver ha proposat una iniciativa molt interessant: fer pisos de protecció oficial a petits nuclis de muntanya gairebé deshabitats, emprant els antics locals que feien d'escola. La idea és fer servir la planta baixa com a local social i la planta superior, com a habitatge protegit.

D'aquesta manera, es revitalitzarien aquests nuclis de muntanya i es posaria un cert fre al seu despoblament.

La idea en si mateixa és molt bona, en la meva opinió. Només cal aconseguir que aquestes vivendes es distribueixin entre primers residents i no acabin essent segones residències encobertes.

Si es fa bé, podria ser una manera de revitalitzar aquests nuclis, com Ordèn o Èller, situats en llocs privilegiats pel que fa al paisatge, però una mica allunyats, "à mile milles de toute terre habitée", que en diria Antoine de Saint-Exupéry.

Tot i que aquests pobles són molt atractius, també tenen l'incovenient de restar relativament incomunicats a l'hivern i de tenir accessos no gaire bons. Els darrers anys, alguns municipis com Bellver han seguit una política de millorament sistemàtic de les vies de comunicació que porten als petits nuclis habitats, tot i que potser caldria fer un darrer esforç per acabar-les d'arranjar.

2 Comments:

At 11:07 p. m., Blogger Rafel said...

Tant de bo que sigui així. Ja n'hi ha massa experiències que la carretera ha servit per marxar-hi i no per tenir un motiu més per quedar-s'hi.

 
At 7:41 p. m., Anonymous pastoret said...

Ho veig molt bé i hauria de ser extensiu a tota la comarca. A l'altre costat ja fa temps que ho han enfocat així. Es per aixó que els pobles tenen escoles, correus, etc. Ara es una mica tard, però si aquesta iniciativa estés inclosa en un programa global, potser aconsseguiriem regenerar la vida d'aquets pobles, que han mort per l'excés de segones residències.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home