05 de novembre 2009

La Seu vs. Puigcerdà

Sovint miro les notícies de TV dels Pirineus i m'és impossible no fer comparacions entre La Seu d'Urgell i Puigcerdà, des del punt de vista urbanístic i econòmic. Per exemple...

A la Seu, han detruït zones blaves i han recuperat zones gratuïtes d'aparcament. A més a més, tenen espais gratuïts molt propers al centre urbà. A Puigcerdà, passa just tot el contrari: peatonalitzacions, zones blaves i pàrquings caríssims i cap espai cèntric on poder deixar el cotxe sense que et costi un ull de la cara.

La Seu es promociona comercialment i turísticament, tant des de l'administració local, com des de l'administració comarcal. A Puigcerdà, la promoció turística va desaparèixer fa moltíssims anys i es redueix a convidar l'alcalde de Sitges a la festa del Trinxat i tractar-lo a cos de rei, pagant nosaltres, és clar.

La Seu té una fira de productes artesanals de la terra, basada en els formatges, que no para de créixer i que és un referent. A Puigcerdà no tenim res de similar. La nostra Fira se centra en els cavalls, cosa molt interessant, però els espais que necessitaria la Fira per poder expandir-se no hi són.

A la Seu hi ha força espais de dedicació culturals, la majoria de ben cèntrics. A Puigcerdà, espai cultural que apareix, espai cultural que desapareix o es reconverteix per a altres usos electoralment més profitosos.

Mentre que la Seu es projecta com la capital del Pirineu i de la vegueria, nosaltres ens dediquem a qüestions transfrontereres que, al final, acaben depenent d'altres administracions i que ens deixen fora de control les nostres pròpies instal•lacions, com succeirà amb el futur Hospital Transfronterer, amb un patronat sense representació local.

A la Seu, es remodela el centre històric, però l'Ajuntament dialoga amb veïns i comerciants sobre la conveniència o no de mantenir el tràfic rodat. A Puigcerdà, s'imposa per decret la remodelació urbanística.

A l'Alt Urgell hi ha una plataforma organitzada per plantejar un referèndum sobre el dret a decidir de Catalunya, tot i ser minoritaris els partits independentistes. A la Cerdanya, bressol teòric de Reagrupament i on les poblacions més importants de la comarca estan governades per ERC, ni esplanteja la qüestió. Ho ha hagut de fer Bolvir, un municipi governat per independents. Puigcerdà diu que farà el que decideixi Barcelona!!!

En fi, podria seguir, però no val la pena. És la mateixa cantinella de sempre. Però tot i així sembla que a molta gent li costa d'entendre que estem retrocedint en tots el fronts i que tothom ens està passant pel davant. I tard o d'hora ho pagarem molt i molt car.

9 Comments:

At 12:36 p. m., Anonymous jordi said...

Això es el que passa amb les majories absolutes i absolutistes a la mateixa hora. Es te que fer el que jo dic. N'hi a poblacions en el que l'alcalde es poc menys que el rei i com a tal es comporta.

 
At 2:53 p. m., Blogger Núria said...

Les comparacions sempre són odioses i no crec que tot sigui tan bonic a una banda i tan lleig a un altre. A la Seu tenim una plataforma per la consulta i algunes altres coses però també costa molt moure la gent.
I no oblidis una cosa, a la Cerdanya teniu un Grup de Recerca que ja voldrien altres pobles o ciutats, amb gent amb empenta que s'estima el territori i treballa amb ganes per conservar-lo i donar-lo a conèixer.
I ja ho saps, t'ho diu una de la Seu...

 
At 1:42 p. m., Blogger Meister said...

Gràcies Enric...

 
At 1:56 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

A disposar, Meister.

Núria, no és que consideri que la Seu sigui el paradís terrenal, només comparava alguns aspectes del funcionament de Puigcerdà amb una població similar del seu entorn. També podria haver-lo comparat amb Berga.

I gràcies pels comentaris sobre el GRC! :)

 
At 9:50 a. m., Anonymous Gerard said...

Enric, no sé exactament que t'ha fet l'Ajuntament de Puigcerdà, però sembla que sempre li vagis en contra.

Ara ens compares la Seu amb Puigcerdà, quan està claríssim que si hi han més noticies a TV Pirineus de la Seu que no pas Puigcerdà és per que aquesta televisió la controlen des de allà. Repeteixo, per desgracia, no hauria de ser així, però ho és i hi ha preferència amb les notícies d’allà que no d’aquí .

Una cosa és això, i l'altre que ja comparem i s'arribi a la conclusió que la Seu és millor... Una de les últimes que vaig sentir de la Seu és que no van poder obrir amb normalitat una de les escoles a mitjans de setembre pel seu mal estat, quan havien tingut tot l'estiu per arreglar-la. Això una, i per exemple dos, jo també vaig veure a la pròpia TV Pirineus com per la festa major de la Seu, organitzaven una mena d'imitació de carrosses que es fa a la festa del Llac de Puigcerdà, i per la meva opinió, va ser patètic, tan el número de carrosses (3), com els temes que havien triat. Això sí, com diuen els castellans: "para gustos, los colores".

I això d'intentar crear por amb lo de les majories absolutes... és el mateix que sempre... Si hi ha una majora absoluta és perquè el poble ho ha votat, demanat, preferit i volgut democràticament, i aquí si que no s'hi pot fer res. Una cosa està clara, el poble el fem, el millorem, el construïm, ENTRE TOTS.

Espero que una persona tan crítica com tu i que a diferència de molta gent que guarda l'anonimat, cosa que t'avala (de tot sinceritat), faci el pas endevant i es presenti amb la llista de CIU a Puigcerdà, perquè no s'enten que una persona que tantes inquietuts i que dóna la cara com tu, no tingui la valentia de presentar-se en una llista. Veuràs quan la teva feina està exposada a tothom, que no és tot tan fàcil i tan criticable que et penses. Es treballa desde l'honradesa i pel poble, no per interessos personals.

Salut.

Gerard.

 
At 12:10 p. m., Anonymous Anònim said...

SEMBRAT ENRIC,QUANTA RAÓ TENS,I ENCARA T´HAS DEIXAT COSES...AQUEST ÚLTIM QUE T´HA RESPOST SEMBLA EL PILOTA DE L´ALCALDE,MARE DE DÉU,QUANTES BAJANADES.
PROU DE MIRAR-SE AL MELIC I ROTLLOS TRANSFRONTERERS,AIXÒ NO SERVEIX PER RE!FER ALGO PQ LA VIDA PER A TOTS FOSSI + BARATA SI SERVIRIA,PERÒ NO ELS INTERESSA.NO+ QUE PUJIN QUANTS + DE BARCELONA SI.

 
At 10:09 a. m., Anonymous Joan gracia said...

Anem per parts Gerard,
Quan ha dit l’Enric que la Seu es millor? Jo només he vist una comparació en alguns punts, ets tu qui tergiversa l’article.
“vaig sentir de la Seu és que no van poder obrir amb normalitat una de les escoles a mitjans de setembre pel seu mal estat”
A Puigcerdà fa dos anys que tindria que estar acabada la nova escola i ni tan sols l’han començat i no parlem dels sostres que cauen al menjador de l’escola bressol del llac. I el “vaig sentir” no dona validesa a les coses.

“organitzaven una mena d'imitació de carrosses que es fa a la festa del Llac de Puigcerdà”. Reinventem la historia, les carrosses es van inventar a Puigcerdà, Qui diu que imitaven a les de Puigcerdà? Tu?.

“Si hi ha una majora absoluta és perquè el poble ho ha votat”, això no vol dir que siguin bones les majories absolutes. Aznar tan be la va tenir i dubto molt que a tu t'agradés.

“es presenti amb la llista de CIU a Puigcerdà”, ja dones per fet que es de CiU i que es presenti amb ells, no pot ser del PSC? Del PP? De Reagrupament? De IC-V? d’algun partit independent? A no, el diable es CiU.

“Es treballa des de l'honradesa i pel poble, no per interessos personals.”Quins interessos personals, parla, va no et callis. Son els mateixos que els de l’alcalde? Acumulació de càrrecs? Si no vaig errat son: Alcalde de la nostra vila, President del XALOC, portaveu i diputat provincial a Girona, Patronat Girona Costa Brava, Consell de Caixa de Girona, President de la Fundació hospital de Puigcerdà. Quant guanya d’aquests càrrecs en total? No dic que estigui malament, però no parlis d’interessos personal tan alegrement. Si vols un altre dia parlem dels interessos de la resta de membres del govern municipal.

 
At 8:32 a. m., Blogger yarhel said...

Ja que se m'interpel·la personalment, contestaré amb detall el que diueu.

En primer lloc, jo no dic que la Seu sigui millor que Puigcerdà. Per dir això hauríem de definir clarament abans què vol dir "ser millor" i hauria de conèixer molt més la realitat de la Seu.

En segon lloc, jo no vais "sempre" en contra de l'Ajutnament ni del grup municipal d'ERC, que actualment ostenta la majoria. Simplement, quan una cosa no m'agrada ho dic, i quan m'agrada, també ho dic. Però tal i com estan les coses, es desagraden més coses que no pas m'agraden.

En tercer lloc, no tinc el més mínim interès d'anar en cap llista electoral. Durant una etapa de la meva vida, sí que en vaig tenir i ja en vaig sortir prou escaldat. Tant com per no voler-ne saber res més en una llarguíssima temporada. Molt hauria de canviar la gent de Puigcerdà com per què jo tingués interès a presentar-me en una llista electoral.

El problema, bàsicament, és que et crees un munt d'enemics, ningú no t'agraeix el que fas, per molta dedicació que hi posis, t'acaben injuriant i acusant de tot tipus de falsedats, ho facis bé o ho facis malament. Si ho fas malament, perquè no caus bé. I si ho fas bé, per enveja.

Per tant, en general, tinc molt de respecte per les persones honestes que fan un pas endavant i diuen: no m'importa, jo em sacrificaré. Però també he de dir, que n'hi ha molt poques. I jo no estic d'entre el seu nombre. Ho sento.

Pel que fa a contribuir positivament a la societat, estic en prou associacions i m'implico prou en la vida social puigcerdanesa i cerdana com per tenir cobert l'expedient per molts anys. I a més ho faig de gust. Però el que és la Política, avui dia no m'atrau en la pràctica el més mínim, ni la local, ni la nacional, ni l'estat, ni l'europea.

Finalment, com deia, ja treballo públicament des d'un seguit d'associacions. I rebo igualment crítiques. I això que no cobro ni un cèntim pel que faig (més aviat el contrari), cosa que no poden dir els càrrecs electes, per exemple, que sí que cobren i, a més, distribueixen al seu antull els nostres diners.

Espero haver deixat les coses prou clares com per evitar malentesos.

 
At 3:40 p. m., Anonymous ana said...

Bon dia Emili (no Gerard), es molt senzill dir certes coses i mes quan el teu amic t'ha endollat a l'ajuntament, pel simple fet de ser militant i ara et paguem el sou entre tots. Guanyat el sou i deixa de criticar a els que critiquen al teu amic, almenys en hores de feina.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home