23 de setembre 2009

Realpolitik

Ahir comentava quina era la meva opinió sobre la Diada de Cerdanya, de manera, crec, força clara. Deia, a grans trets que em semblava una festa de polítics per a polítics, allunyada de la realitat i on es discutien qüestions que li interessaven més aviat poc a la majoria dels cerdans. Però quins són els problemes que interessen als cerdans? Rumiant una mica, se m’acudeixen uns quants.

En primer lloc, jo crec que el que més ens preocupa és l’incert futur. Patim una crisi econòmica molt important, especialment deguda a la caiguda del sector de la construcció i tot i que això no durarà eternament, tampoc es veu que el futur hagi de ser especialment gloriós.

El motiu és que res no sembla haver canviat en el model productiu cerdà: construcció a la base de l’economia, preus de les vivendes pels núvols, només assequibles a uns pocs privilegiats, entre els quals no es troben ni els joves ni la gent gran. Serveis de qualitat qüestionable també a preus exorbitants. Un sector comercial que sembla haver perdut el nord i uns polítics que cada cop es troben més allunyats d’allò que demana el poble. Un panorama no gaire galdós, vaja.

En segon lloc, ningú no sembla qüestionar-se seriosament l’actual model econòmic. Si creiem en el turisme, com és que aquest sector presenta tantes mancances sense resoldre? D’altra banda, ningú no s’ha plantejat altres alternatives? Sempre s’ha dit que el monocultiu no era bo. Aquesta crisi econòmica ho ha demostrat amb escreix, però sembla ser que ningú no es dóna pas per aludit.

En tercer lloc, continuem patint una fuita endèmica de cervells. Els joves marxen a la universitat a estudiar, però només una minoria retorna després per viure i treballar a la comarca. Per què? Doncs perquè la nostra economia superespecialitzada no requereix llocs de treball de qualitat, sinó més aviat mà d’obra poc qualificada.

En quart lloc, potser sembla una cosa llunyana, però és a la volta de la cantonada: comencem a patir els efectes del canvi climàtic global. Això significa que el règim de pluges i de nevades es modificarà irreversiblement els propers anys i ningú no sap exactament com passarà, si bé hi ha un cert consens en què patirem de temperatures més càlides, estacions més irregulars i la cota de neu pujarà.

Amb tot això, ja hi ha qui ha començat a preparar-se. Alguns cellers ja han començat a pensar de plantar vinya al Pirineu i no cal ser gaire intel•ligent per adonar-se que alguns negocis dels quals depenem econòmicament com és el sector de l’esquí, podria veure’s afectat i molt en un futur no gaire llunyà i no precisament per a millor.

Què oferirà turísticament la Cerdanya en el futur als visitants? Una natura i un paisatge fets malbé per l’excés d’edificacions i la destrucció de paratges de gran bellesa? Un patrimoni històric i etnològic que, llevat d’algunes honroses excepcions hem estat destruint a mans plenes perquè preferíem edificar més i més?

Qui mantindrà el paisatge actual de la Cerdanya quan ja no quedin pagesos? Entre la crisi que pateix el sector, el mòbing rural, la manca d’interès de tothom per la pagesia i la venda indiscriminada de les millors terres i pastures per fer casetes, quants anys li queden al sector primari cerdà?

I en cinquè lloc, estem força lluny de Barcelona i dels seus interessos. Només sortim a les notícies quan passa alguna de molt grossa. Les nostres infraestructures deixen força que desitjar i només se’n recorden de nosaltres quan volen alguna cosa, com l’aigua del Segre o quan volen pujar a esquiar. Som el seu parc temàtic.

Així, és normal que tinguem un tren que dóna pena, una xarxa elèctrica deficitària i no parlem de la internet d’alta velocitat perquè seria per plorar.

De tot això es pot parlar, debatre i cercar solucions. Però sembla que no, que és més divertit parlar del Tractat dels Pirineus (que per molt que s’hi posin, no canviarà ni una coma) o sobre transfronterisme, la darrera dèria comarcal. En fi: toqueu de peus a terra si no voleu sortir volant com un globus al regne dels núvols.

3 Comments:

At 3:56 p. m., Anonymous jordi said...

MAD MAX. :)

 
At 10:05 p. m., Anonymous Anònim said...

Totalment d'acord Enric, els nostres polítics comarcals estan a l'alçada del que avui s'anomena política: explicar sopars de duro.

El que és més al.lucinant és que volen fer-nos creure que si no anem a votar-los som uns irresponsables, votar a uns farsants és prova de responsabilitat?

 
At 8:46 a. m., Anonymous David Prullans said...

Ole radiografia de la Cerdanya!
Això és tenir les idees clares i capacitat de síntesi!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home