07 de desembre 2021

Jingle Bells

Avui ha anat a donar un volt per la Cerdanya. Aquest matí feia un dia esplèndid, assoleiat i fred i es podia gaudir d’un paisatge nevat com feia temps que no vèiem, fins i tot en cotes baixes.

 

No entraré en la incomoditat que em produeix la neu a dins de les poblacions, però el cert és que el pla i la muntanya estaven preciosos.

 

Llavors, he pogut observar un fenomen que darrerament ha passat de ser anecdòtic per convertir-se en massiu: munts i munts de famílies, amb trineus lliscant pels camps nevats de la comarca.

 

Em queixo? Sí, em queixo. A veure, si neva moltíssim i hi ha un metre de neu, per mi com si passeu amb una piconadora, que no passa res. Però quan la capa de neu no és excessiva, si passeu per sobre els camps els podeu fer malbé.

 

Ah sí? Doncs sí. Resulta que molts d’aquests camps tenen sota de la capa nival plantes que ja han començat a germinar. De fet, la neu els fa de capa protectora contra les glaçades i quan es desfà, les nodreix en forma d’aigua.

 

Però si comencen a passar un munt de persones amb trineus, una rere l’altra, com bojos, trepitjant també amb les botes els conreus, podeu fer malbé els sembrats.

 

Altrament, heu demanat permís als propietaris dels camps per fer el que esteu fent? Per molts de vosaltres que teniu caseta amb jardí, suposo que no us importarà que vagi al vostre jardinet a fer saltironets i ninots de neu, oi? Posem, a les sis de la matinada, amb música de mariatxis?

 

Disculpeu el sarcasme, però és que això de la propietat privada, que a la ciutat està claríssim -bé, veient el tema dels okupes, potser no tant- al camp sembla que tot és permès: trineus, collir bolets, anar a cercar molsa pel pessebre, etcètera.

 

Hi ha llocs on podeu practicar la noble art de lliscar per la neu. Se’n diu “pistes d’esquí”. Algunes tenen parcs de neu habilitats per trineus i coses d’aquestes. Rasqueu-vos una mica les butxaques i feu-los servir.

 

I si no teniu diners o no us agrada anar a les pistes, hi ha alguns pendents naturals innivats, que no són camps de conreu, que podeu fer servir per lliscar amb els trineus sense fer malbé gaire cosa i sense molestar gaire. Tot dependrà dels crits que foteu.