15 de novembre 2021

El català s’extingeix, oh then, oh then!

Ailàs! Ara resulta que el català s’extingeix perquè al pati de les escoles, els nostres joves no parlen català, sinó castellà. I és clar, per variar, la culpa és dels mestres i dels professors que no s’adrecen a ells en català o no els ensenyen les lliçons en català, sinó que ho fan en la temuda i vilipendiada lengua del imperio. Alça Manela!!!

 

A veure, anem a poc a poc. És cert que la situació del català és preocupant. El seu ús ha retrocedit molt en les dues darreres dècades, tant geogràficament com demogràficament. Pel que fa a la geografia, l’àrea metropolitana de Barcelona, la més poblada del país i on es concentra pràcticament la totalitat de la població de Catalunya, és un desert pel que fa al català. Altrament, demogràficament, els joves i els adults joves cada cop el parlen menys.

 

Una llengua que no es transmet als seus joves parlants està condemnada a extingir-se en poques generacions. És una llei lingüística, a part que és una cosa de sentit comú.

 

Se’ns ha fet creure des dels mitjans de comunicació i des dels poders públics que teníem una saludable llengua catalana, gràcies a la immersió lingüística. Ara ens hem adonat que el rei va despullat i que la immersió és residual. I és clar, la culpa és dels “profes”.

 

Com si els pares, la societat en general o els mitjans de comunicació no tinguessin res a veure, oi, estimats meus? Doncs crec que hi tenen molt a veure!

 

Quan un nen veu com els seus pares es passen al castellà a la primera que poden (si és que no parlen ja directament aquesta llengua), no tenen referents a TV3 o a internet o aquests són de tercera categoria, quan -també- els professors fan les classes en castellà i els seus amics de pati es passen tots al castellà, què es pot esperar?

 

Permeteu-me fer servir una dita castellana que ve molt a col·lació: “Entre todos la mataron y ella sola se murió”. No he trobat una equivalència tan bona en català, que segur que existeix, eh?

 

I ara tots esverats! El món s’acaba! Què farem si no tenim el català per diferenciar-nos de la resta de pobles ibèrics??? Això no pot pas ser!!! Solucions? No, home, no, millor un boc expiatori. La culpa és dels professors.

 

A veure, quan jo estudiava BUP i COU, gairebé tots els meus professors feien les classes en català i uns poquets les feien en castellà. Però és clar, jo vaig estudiar a Puigcerdà. No és el mateix que fer-ho en una població de la corona barcelonina on no parla català ni la senyera.

 

Però estic convençut que el principal problema no és aquest. No almenys entre els joves, que ja pràcticament no veuen la tele i si ho fan, és per veure certes cadenes en castellà amb una programació abominable, però que és el que agrada. I a internet, no ens hem preocupat gens de tenir creadors de continguts en català i ara ens esquincem els vestits perquè no hi ha gaire català a internet.

 

Potser ens hem preocupat molt de certs àmbits, com la viquipèdia, més seriosos, però que els joves fan servir només per fer treballs o deures, i molt poc pel lleure que consumeixen a totes hores i en quantitats massives. Tot en castellà i ocasionalment una mica en anglès.

 

Avui ho llegia en un mitjà digital: ens vam carregar el canal 3XL i el vam substituir per un canal d’esports on es fan classes de cuina. Sensacional!

 

Així doncs, què esperem? Afegim-hi que la nostra llengua és sistemàticament atacada per l’estat espanyol terra marique, i tindrem un preciós còctel explosiu que ens col·loca en una posició ben galdosa.

 

En comptes de cercar culpables, millor cerquem solucions. Sol ser més efectiu, si el que es vol és resoldre el problema, és clar, i no fer el típic politiqueig fastigós de tota la vida.

 

 

 

1 Comments:

At 8:03 p. m., Blogger Joana said...

I avui ja han de fer el 25% en castellà. No sé qui té la culpa o si hi ha un culpable. com dius, entre todos la mataron y ella sola se murió. Desitjaria que es revertís la situació

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home