El regne dels virus
Si hi ha una veritat eterna sobre els virus és que aquests no s’estan mai quiets. Degut a la seva “imperfecta” manera de reproduir-se, els virus muten moltíssim, a part que porten aquí des de fa milers de milions d’anys i estan plens de sorpreses.
La lluita de la Humanitat contra el virus és una guerra contínua. Potser algun dia la guanyarem, però no serà a curt termini. Com hem pogut veure amb la covid-19 o amb el VIH, les coses són força complicades.
Ara han sorgit dues mutacions de la covid-19 que preocupen els científics. D’una banda, la variant anomenada “britànica” que té una taxa de contagi fins a un 70% superior a la d’altres soques fins ara conegudes.
D’una altra banda, la variant anomenada “sud-africana” que podria ser parcialment o totalment immune a les vacunes actualment desenvolupades. El pitjor que podria passar és que aquestes dues variants es combinessin, cosa que no és impossible.
Hem de pitjar el botó del pànic? No encara. Per sort, la nova generació de vacunes d’ARN missatger permet substituir la lluita contra les soques conegudes de la covid-19 fàcilment per lluitar contra soques noves. Les noves vacunes es podrien desenvolupar molt de pressa, com ja s’ha vist amb la covid-19.
En tot cas, s’hauria de reiniciar el procés de vacunació quan tot just acabem d’iniciar-ne un. Serà sempre així? Esperem que no. Potser aconseguim una vacuna eficaç contra la major part de les mutacions senzilles de la covid-19 i puguem estar uns anys en calma, però sí que és cert que la guerra biològica continuarà.
La covid-19 i altres malalties infeccioses han vingut per quedar-se. Seria convenient deixar de remenar les selves tropicals i altres indrets on es troben els reservoris animals de virus encara desconeguts i potencialment letals per a nosaltres, abans que sigui massa tard.
Si no ho fem, a part de les conseqüències ecològiques immediates, podríem patir un seguit de pandèmies difícils de gestionar. Si amb una ja tenim els problemes que tenim, no em vull imaginar un còctel de pandèmies combinades.
Pel natural soc optimista, però també soc realista. Hem de deixar de jugar amb la natura i invertir més recursos en ciència i no només en medicina. Mai se sap d’on pot sortir un nou descobriment, i la inversió en ciència bàsica sol donar molts bons fruits.
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home