16 de març 2010

Noves infraestructures

Darrerament, l'Ajuntament de Puigcerdà ens ha sorprès amb l'anunci de futura construcció de dos equipaments molt interessants. D'una banda, en col•laboració amb la Universitat de Vic i amb el sector de Vic, d'un centre d'investigació sobre energies alternatives. D'altra, amb la proposta de construir un nou Arxiu Municipal Comarcal al pla de Rigolisa, a la zona de l'hospital transfronterer.

Tot i que es tracta de dues infraestructures molt diferents, totes dues són importants per allò que representen. El centre d'investigació perquè pot ser la porta oberta a un futur pol tecnològic a la Cerdanya, cosa que ens vindria molt bé per a diversificar l'economia i per aturar una mica la preocupant fuita de cervells que patin.

Pel que fa a l'Arxiu, és de rebut fer-ne un de nou, car l'actual es troba col•lapsat i ja no hi cap més material. El fet d'ubicar-lo fora del centre històric tampoc hauria de ser un problema, ja que tot i que l'Arxiu ha tingut una tasca divulgadora important els darrers anys, això no té perquè trencar-se pel fet que es trobi una mica allunyat.

A fi de comptes, la funció principal de l'Arxiu és la de dipositar els documents en condicions i posar-los a disposició dels estudiosos més que no pas la proximitat al centre de la població, més pròpia d'un museu o d'una sala d'exposicions.

El que no acabo d'entendre és perquè es va avaluar l'edifici de l'antic convent, o sigui, el Museu Cerdà, com a possible destinatari per a l'Arxiu. És que ja es dóna per mort el Museu? Sembla que aquesta és la intenció de l'actual equip municipal, ja que de moment han optat per traslladar-hi certes dependències oficials de la Generalitat.

Espero que sigui quelcom d'excepcional i no la norma. Trinxar l'edifici del Museu per a infraestructures crec que seria un error gravíssim. Entre altres motius perquè caldria justificar tots els fons europeus que s'hi han destinat per fer un museu.