01 de desembre 2009

Energies alternatives a la Cerdanya

Dissabte dia 28 de novembre, el Grup de Recerca de Cerdanya va organitzar una taula rodona al Museu Cerdà, titulada: "Les energies alternatives a la Cerdanya", on es van exposar els diferents pros i contres d'aquest tipus d'energies i de com estan implantades a la comarca.

Al llarg de l'acte es van anar debatent diferents temes i les principals conclusions a què es va arribar varen ser les següents:

- Cal estudiar cada cas concret per determinar si en una instal•lació determinada s'ha de fer servir una o altra energia.

- A la Cerdanya encara hi ha molt terreny per recórrer pel que fa al camp de les energies alternatives, tot i que és força puntera en calderes de biomassa.

- Els boscos cerdans podrien abastir un important sector de biomassa comarcalment, tot i que seria insuficient per cobrir totes les necessitats energètiques de la Cerdanya.

- Pel que fa a l'energia elèctrica, la Cerdanya continuarà abastint-se d'energies tradicionals.

- L'energia solar té a la Cerdanya un terreny interessant per desenvolupar-se, degut a la gran quantitat d'hores de sol de què disposa, per la seva orientació est-oest i per la meteorologia favorable.

- Per determinats desenvolupaments, com per exemple per l'Hospital Transfronterer, seria interessant fer un estudi energètic i una opció viable seria un projecte de cogeneració, que facilités energia elèctrica al centre i calefacció i aigua calenta, tant a l'Hospital com al barri que es construís al seu voltant.

- A part de l'energia solar, la cogeneració o la biomassa, hi ha d'altres que també poden ser interessants a la comarca, com les minicentrals hidràuliques o bé la geotèrmica.

- La millor manera de tenir energia és no consumir-la innecessàriament. Per això, és fonamental que es canviïn els criteris de construcció i es pensin els edificis per tal de minimitzar el seu consum energètic. El millor és estalviar.

Crec que va ser una taula rodona molt interessant que va debatre un dels grans cavalls de batalla de la Cerdanya: el seu (mal) abastiment energètic. Com que les infraestructures són les que són i em temo que no hi haurà grans sorpreses (bones) els propers anys, potser que comencem a mirar-nos amb altres ulls això de les energies alternatives. Hi sortirà guanyant el nostre medi ambient i la nostra butxaca.

1 Comments:

At 10:07 p. m., Anonymous Anònim said...

LA CERDANYA ES LA COMARCA MES PUNTERA EN EL QUE ES REFEREIX A BIOMASA FORESTAL, DISPOSA DE 7 CALDERES ENTRE LA CERDANYA FRANCESA I L'ESPANYOLA A MES DISPOSA DE UNA MAQUINA PER TRITURAR LA FUSTA SI CAL DIRECTAMENT AL BOSC O EN EL MAGATZEM (ALP) RECENMENT JA HI HA UN HOTEL (EL MIRADOR DE LLES QUE UTILITZA AQUESTA ENERGIA PER CALEFACCIO I AIGUA CALENTA.BELLVER HI ESCALFA ELS COL.LEGIS I LA PISCINA AL ESTIU.
JO PENSO QUE PER PART DE L'ADMINISTRACIO NO HI HA PROUTA INFORMACIO SOBRE ELS AJUTS PER IMPLANTAR AQUESTS SISTEMES, CALDRIA QUE EL COLSELL COMARCAL QUE NO SERTVEIX PER RES, ES DEDIQUES A AQUESTS TEMES

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home