04 de novembre 2009

Els arbres del passeig 10 d'abril

A Puigcerdà s'està produint un cert debat sobre l'ús dels arbres del passeig 10 d'abril dins de la renovació d'aquest espai. Calia arrencar tots els arbres? No es podien integrar en el projecte? Estaven tots malalts?

Pel que sembla, alguns s'han pogut transplantar, si bé la majoria estaven agònics. Caldria preguntar-se per què estaven en tan mal estat de salut aquests arbres. Suposo que és el de sempre: mal podats, mal regats, deixats de la mà de déu i així successivament.

De tota manera, jo sempre sospito d'aquesta excusa: "estaven malalts". Com quan van arrencar els xiprers del campanar. El regidor de torn va arribar a dir que "tenien la processonària del pi", cosa absolutament impossible en un xiprer. Però és clar, la ignorància és molt agosarada.

Alguns s'han queixat per la pèrdua de les dues moreres de davant de l'església, mentre que altres han aplaudit la mesura, ja que deien que els arbres tapaven la façana del temple. Bé, tampoc crec que s'hi hagi guanyat gaire: la façana de l'església de sant Domènec no és precisament espectacular, des d'un punt de vista arquitectònic i, almenys, els arbres sempre fan ombra.

Però en fi, tot això són consideracions estètiques força discutibles. El que no ho és tant és la dèria d'eliminar els arbres, en general, del centre de la vila. Som un poble de muntanya, no una ciutat enmig del desert. És natural que tinguem arbres. De fet, els arbres solen ser un dels elements arquitectònics més bells que pot tenir un espai públic.

Per desgràcia, aquí els arbres semblen molestar tothom. Els arbres són bells, proporcionen ombra sense esforç, abaixant la temperatura a l'estiu, són un refugi per als ocells i alegren els sentits. Però, en fi, sembla que preferim places dures, carrers durs i ara passejos durs. Potser que ens ho fem mirar.

6 Comments:

At 5:01 p. m., Anonymous jordi said...

Sebastià Bossom sempre havia odiat aquelles moreres.

 
At 5:09 p. m., Anonymous Anònim said...

Fa dies que segueixo aquest debat sobre els arbres de la vila. Des de l'ajuntament, es veu que diuen que s'han trasplantat. La meva pregunta és que si algú sap on s'han trasplantat, i si ara era bona època per fer-ho?

 
At 5:11 p. m., Blogger yarhel said...

És de les poques coses amb què dissentia de l'opinió d'en Sebastià.

No sé on s'han transplantat. Suposo que a l'estany del torniquet. Caldrà veure-ho.

 
At 10:19 p. m., Anonymous Ramon said...

Els arbres del Passeig es regaven sense cap feina. Només calia que en Campà girés l'aigua al capdamunt del Passeig i ja baixava sola pels recs de ciment que enllaçaven tots i cada un dels escocells. Aixó els permetia subsistir malgrat l'agressió dels firaires. El rec va quedar sense aigua quan la van tallar en construir l'edifici on hi ha el Caprabo.
Trasplantar arbres d'aquesta edat és totalment inútil i, per tant una justificació absurda dels polítics.
Jo crec que es podien haver salvat fent voreres amples a les antigues calçades i fent passar la circulació pel mig. Es a dir fent un passeig a la mesura dels ciutadans. Es dinamitzaria el comerç, tindriem el trànsit en doble sentit i, sobretot tindriem els arbres.

 
At 1:50 p. m., Blogger MCRR psicologia said...

Els arbres estan en el llac del "torniquet"??
Si entreu a facebook, a la pàgina de Puigcerdà Som tots, estan penjades les fotos de quan els treien i a on els han ubicat.
Jo vaig penjar les fotos de quan fan treure el sprimers arbres del Passig i es va aixecar una polèmica molt gran... però clar aquells estaven morts.
Les moreres eren vives i ben vives, que aquest estiu van donar un munt de fruits... però es veu que a la gent de la Parroquia tampoc els hi agradava, segons fonts del Consistori...

 
At 5:07 p. m., Blogger yarhel said...

Realment no sé on han anat a parar els arbres. Si algú ho sap, agrairia que ens ho digués.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home