03 de setembre 2009

Conseqüències

L'altre dia vaig estar parlant amb dues persones que tenen negocis a Puigcerdà i tots dos em van dir una cosa similar: que estaven perdent clients per la culpa de la manca d'aparcaments prop del centre de la Vila.

Lluny de ser una simple qüestió subjectiva, amb van explicar dos casos ben explícits. Un era d'un restaurant on uns clients que hi anaven habitualment van anar-hi un dia a despedir-se (literalment) tot dient-li a l'amo del local que no tornaven perquè havien d'anar a aparcar massa lluny.

El responsable d'una botiga cèntrica em va explicar un cas similar: havia notat que els clients li continuaven comprant, però només gènere petit, perquè no volien arrossegar paquets grans si tenien el cotxe a la cinquena forca. Natural!

I això que estem parlant de l'estiu, que fa bon temps i una passejadeta pot resultar atractiva. Però quan arribi l'hivern i els turistes hagin de deixar el cotxe ben lluny i hagin de passar per carrers amb neu i glaç a baixes temperatures, veurem qui s'arrisca.

Un altre encara em deia que havia observat que des que aquest estiu es tancava l'accés al centre del poble quan el pàrquing SABA estava ja ple, li havien disminuït també les vendes, perquè abans els cotxes donaven voltes i acabaven aparcant, encara que fos lluny. Ara són directament desviats als afores i molts no tornen.

I després tenim el cas d'algun alcalde que es frega les mans, perquè mentre que al seu municipi està habilitant un munt d'aparcaments gratuïts per tal que la gent hi estacioni tranquil•lament, veu com a Puigcerdà és gairebé impossible aparcar a prop del centre.

En fi, que a aquest pas, Puigcerdà acabarà tenint un centre urbà preciós... i ben buit. Això sí, s'haurà acabat definitivament el problema dels aparcaments.

5 Comments:

At 9:57 p. m., Blogger Joana said...

Això passa a tot arreu. Els ajuntaments posen trabes per poder anar al centre amb cotxe i els comerciants després s'en resenten. Et diuen que vagis a comprar en transport públic, en el meu cas a Barcelona i després, com tornes a casa arrossegant una aspiradora en el metro?, d'allò més còmode. Així, es carreguen el petit comerç.

 
At 12:37 p. m., Anonymous jordi said...

A Barcelona teniu transport public, a Puigcerdà es inexistent, el fet es facilitar l'accés al centre que a Puigcerdà es troba agreujat pel fet que l'hospital es troba allà on s'han eliminats els estacionaments i reduït l'accés als serveis mèdics.
Ja no es només el comerç, es un tot.

 
At 10:16 p. m., Anonymous Anònim said...

Jo visc a 3 km. de la Vila i ara, cansat de pagar, carretejar mercaderia més cara, sempre de cara amunt i tenir un servei limitat per comprar la premsa, m'he acostumat a fer la compra a les superfícies comercials dels afores i a La Guingueta, Llívia o Alp. Perdo menys temps i estalvio diners. Per cert: felicito a la llibreteria del carrer Major per la seva professionalitat i el servei de premsa que segueixen donant. Es una vergonya que en una vila amb deliris de ciutat, si no fos per aquest establiment, el dilluns no tindriem ni premsa. A mi no me la deixen sobre la taula degudament seleccionada com al batlle.

 
At 5:10 p. m., Anonymous Anònim said...

Per casualitat algú ha pogut pensar en la progressiva ocupació comercial de zones fins ara purament residencials? Potser l'estratègia passa per donar més pes a la nova zona de Rigolisa...

 
At 6:52 p. m., Anonymous Mateu said...

Molta gent parla molt i molt bé de les noves places de la vila. Gent de Puigcerdà com turistes, de França o d’arreu de Catalunya, coincideixen que Puigcerdà ha donat un pas atrevit, valent i sobretot, endavant.
La gent ha de començar a entendre que deixar el cotxe al voltant del llac, per exemple, apart d’aparcar-lo de forma gratuïta, és aparcar ja al centre de Puigcerdà. S'ha d'entendre que el centre neuràlgic s'ha ampliat i que evidentment, ja no és un luxe poder aparcar davant de la botiga que es vol comprar el producte, sinó que el luxe de veritat és poder anar caminant tranquil•lament i sense cotxes, i amb 5 minuts, no més, arribes a la botiga.
Escoltar per part dels comerciants a l'ofrena a la Verge de la Sagristia, dintre de l'església, utilitzar l'excusa de la manca d'aparcaments, crec que és una falta de respecte i a més, que no toca. Poder el que han de fer és mirar-se el melic i no tirar pilotes fores. S'ha de ser valent i admetre el perquè poder no et venen a comprar a la teva botiga.
De totes maneres, el temps, al final, és el qui dona la raó.
Apart d’això, felicitar-te pel blog. És molt interessant saber la opinió de les coses, però més quan s’intenta que les crítiques siguin constructives, perquè en el fons, Puigcerdà el millorem entre tots.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home