08 de març 2021

Les dones asiàtiques

Avui, dia mundial de la dona treballadora, volia fer un parell de reflexions sobre el tema en aquest blog.

 

En primer lloc, deixar constància d’un fet, que no per evident, deixa de ser important i que em temo no és prou considerat en l´àmbit mundial: les dones representen més del cinquanta per cent del neocòrtex disponible de la Humanitat. Si les menystenim, perdem més de la meitat de la nostra capacitat intel·lectual com a espècie.

 

Això, des del punt de vist quantitatiu. Des del punt de vista qualitatiu, els enfocaments de les dones solen ser diferents dels dels homes, per la qual cosa perdem, a més a més, originalitat i nous punts de vista per resoldre problemes i per desenvolupar idees i projectes.

 

Tot molt pragmàtic, si voleu, allunyat de les consignes polítiques o socials, però potser encara més contundent.

 

L’altra reflexió és més anecdòtica, però que afecta una part molt important de les dones d’aquest planeta. Sovint, quan es parla de desigualtat femenina, es pensa en les dones musulmanes o africanes. Però la major part de la població es troba a l’Àsia i allà les coses no són gaire millors.

 

Fins i tot en societats aparentment desenvolupades com la japonesa o la xinesa hi ha molt camp per córrer en qüestions d’igualtat de drets per la dona. Cas del Japó, societat moderna i considerada fins i tot occidental: el Partit Democràtic Liberal, conservador, que governa el Japó gairebé ininterrompudament des del final de la II Guerra Mundial, permetrà que a les reunions de la seva cúpula dirigent assisteixin unes poques dones, a condició que s’estiguin calladetes. Fantàstic! Per cert: molt liberals i molt democràtics, no trobeu?

 

La Xina: el govern està molt preocupat per la creixent “desmasculinització” dels seus joves, que segueixen models de pentinat i de vestimenta dels “degenerats” coreans i altres occidentals. Es volen posar durs en el tema i que els joves homes xinesos no perdin els referents masculins tradicionals. Sense comentaris.

 

I no parlem de l´Índia, una altra superpotència demogràfica i econòmica de l’Àsia o de molts països dels sud-est asiàtic, on la dona continua essent poc menys que una mercaderia.

 

Molts titulars pel “Me Too” dels Estats Units o de França, però poca atenció a aquestes superpotències demogràfiques asiàtiques que representen el gruix de la població mundial.