17 de novembre 2020

Mòmies

Fa uns quants anys, no sé si ho recordareu, hi va haver el famós cas del “Negre de Banyoles”, un boiximà negre momificat que es trobava exposat al públic en un museu de Banyoles. D’un dia per un altre, es va orquestrar una campanya mediàtica en contra de la seva exposició pública i després de moltes estires i afluixes, el pobre boiximà va acabar enterrat en algun llunyà país africà (concretament a Botswana), amb cerimònia fúnebre inclosa.

 

Ara, s’han trobat a Egipte, a Saqqara, un fotimer de mòmies intactes de l’època faraònica. Us penseu que tindran el mateix destí que el boiximà? És clar que no! Les mòmies cotitzen massa en el mercat dels béns culturals i no les tornaran pas a enterrar.

 

És una cosa que no entenc. Quan en unes excavacions, de vegades surten restes humanes, concretament quan aquestes restes humanes havien estat enterrades en un cementiri, els arqueòlegs treuen les seves eines i es dediquen a netejar, classificar, mesurar i analitzar les restes. Suposo que si fossin les restes dels seus pares o avis, no ho farien, però com que són d’algú que no coneixen i molt llunyans en el temps, sembla que no hi ha cap mena de respecte.

 

Entenc el vessant científic de la seva feina. Poden aportar dades interessants sobre el període històric al qual pertanyen les restes. El mateix passa amb les mòmies. Llavors per què el boiximà va acabar sepultat? Per què estava exposat al públic (com les mòmies o un munt de restes humanes escampades pels museus de tot el món) o per un suposat racisme perquè era negre?

 

Si el negre de Banyoles hagués estat el blanc de Banyoles, hi hauria hagut cap enrenou? Sincerament, opino que no. En absolut. Potser algú hauria posat alguna dèbil oposició, però segur que no hauria passat d’aquí.

 

Ailàs! Però era negre. I en l’època de la hipercorrecció en què vivim això era intolerable. Pel que sembla, no podem exposar un negre, però si un egipci o un neandertal. Pot ser que ens ho fem mirar tots plegats, oi?

 

 

1 Comments:

At 10:19 p. m., Blogger Joana said...

Exacte, patim un moment, com tu dius, d'hipercorrecció. I segur que si hagués sigut un blanquet, no hauria passat res, i amb la de mòmies que hi ha exposades pel món!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home