24 de novembre 2020

Llums de colors

He llegit alguna proposta per les xarxes socials on es demanava que s’invertissin els diners de la il·luminació nadalenca en altres coses, com per exemple, en la lluita contra la covid-19.

 

Bé, em sembla molt bé que s’inverteixin molts calés en la lluita contra la pandèmia que ens assota, però això no vol dir que hàgim de destinar absolutament tots els recursos disponibles en això. Hi ha altres coses a la vida, a part de la pandèmia.

 

Crec que la vida ja se’ns ha complicat força aquests darrers mesos i que les limitacions que hem hagut de suportar i que encara ens queden per suportar es fan molt feixugues. Per tant, no cal que ens afegim més pes de manera gratuïta.

 

Els llums de Nadal potser sí que són una despesa, un malbaratament energètic fins i tot, però no són innecessaris. Des de l’antiguitat, quan arribava el solstici d’hivern, les civilitzacions celebraven l’escurçament del dia amb llums. Inicialment, es feien servir fogueres, ja que és l’única cosa que la tecnologia permetia.

 

Posteriorment, van aparèixer les espelmes i les llànties i des que es va inventar l’enllumenat elèctric, la cosa es va disparar. Avui dia, gairebé tot l’enllumenat elèctric està format a base de leds de colors, que contaminen i consumeixen relativament poc, duren molt més i es poden reutilitzar durant molt de temps.

 

Les llums de Nadal donen alegria i escalfor a uns temps freds i foscos, en tots els sentits, la veritat. Un cínic potser diria que també inciten a comprar més i més, però mira, tal com estan les coses aquest any, qui s’ho pugui permetre, que es deixi seduir per aquest cant de sirena, que l’economia de tothom ho agrairà moltíssim.

 

Altrament, allò que ens estalviaríem en diners no posant il·luminació de Nadal ens compensaria l’estat d’ànim? No són prou foscos i grisos aquests temps per manllevar una espurna de color que ens alegri una mica.

 

Jo mateix he estat sempre força refractari als llums de Nadal, però amb moderació sempre he pensat que eren una bona cosa. Fem que enguany, les Festes de Nadal, tinguin més alegria que mai, per compensar allò que se’ns ha tret per la força per culpa d’una epidèmia d’un ésser microscòpic que ens ha amargat la vida. I si els llums de Nadal hi contribueixen, doncs benvinguts siguin!