14 de setembre 2020

Big Data i coronavirus

 De vegades ens queixem que les grans corporacions que controlen internet saben massa de nosaltres mateixos. I ben cert que és. Però de vegades, se’n treu algun profit d’aquestes coses.

 

Pel que sembla, segons un estudi de l’Hospital General de Massachussets (Estats Units), les consultes als cercadors d’internet (llegir San Google) sobre problemes estomacals, precedien amb molta precisió posteriors casos de covid-19 en aquells llocs on s’havia realitzat la cerca.

 

No és la primera vegada que es fan servir dades d’internet sobre cerques amb finalitats mèdiques. El que m’estranya és que no se’n facin servir amb més freqüència. O potser sí que ho fan, però no ens ho diuen.

 

La informació personal és molt valuosa. Les grans companyies estan deleroses de saber-ho tot sobre nosaltres amb dues grans finalitats: vendre’ns els productes que saben que comprarem, perquè ens agraden o els necessitem i vendre les nostres dades a altres empreses o estats amb finalitats menys clares.

 

La veritat és que la cosa és molt descarada. De vegades escric algun article als meus blogs i poso alguna referència sobre un llibre o pel·lícula. No cal esperar gaire perquè facebook o altres xarxes socials que faig servir em recordin que tinc a la meva disposició l’esmentada pel·lícula o llibre o alguna cosa relacionada amb el títol, de vegades, de manera molt col·lateral.

 

Quan aquesta informació és massiva i es correlaciona i s’encreua amb moltes altres dates també massives, es pot extreure or. Us quedaríeu parats de conèixer què saben de nosaltres les empreses o els estats, només a través del nostre tràfic de dades per internet i molt especialment per les nostres compres i per les xarxes socials. I naturalment, per les cerques en grans cercadors.

 

A Europa encara hi ha un cert control sobre aquestes coses (que naturalment, no es respecta gaire), però als Estats Units és un campi qui pugui. De fet, és una indústria molt poderosa i puixant i ja se’n guarda prou de fer servir els lobbies que calguin per estalviar-se mesures reguladores.

 

En fi, ens haurem d’acontentar amb què, de tant en tant, això del big data es faci servir amb bones intencions, perquè per desgràcia, serà poques vegades.

 

 

3 Comments:

At 9:48 p. m., Anonymous Jordi said...

Ara entenc el motiu del per que m'arriben anuncis de dònuts i porno

 
At 1:04 p. m., Blogger Joana said...

Hahaha

 
At 1:05 p. m., Blogger Joana said...

Ho saben tot i esperem que l'ús, sigui per bé

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home