21 de setembre 2020

Alarma a la Cerdanya

Detecto un cert pànic entre els cerdans sobre la situació actual del coronavirus a la comarca. Entenc perfectament que a ningú no agrada sortir a les notícies com la comarca de Catalunya amb un índex de possibilitat de rebrot més alt del país, però mirem-nos les coses amb una mica de seny.

 

En primer lloc, tenim aquests números perquè s’ha fet una quantitat enorme de tests de la covid-19 durant les dues darreres setmanes. Era d’esperar. Si altres zones tenen números més baixos, no és perquè no tinguin “pijos de cap de setmana” com algú no para d’insinuar, sinó perquè no s’han fet tantes analítiques.

 

Si es fessin la mateixa quantitat de tests en funció de la població total a la resta de Catalunya, molt em temo que, anéssim on anéssim, la cosa estaria igual de malament. De fet, és possible que altres llocs estiguessin molt pitjor que a Cerdanya.

 

Per tant: calma, que no s’acaba el món. Si realment això fos l’efecte de la presència de segons residents, hauria sortit molt abans, no ara que se n’han anat la immensa majoria. No és cap “regalet” que ens hagin deixat.

 

Un altre tema: les dades. Finalment s’han publicat. Quan han estat totes compilades. Hi havia gent que posava el crit al cel perquè “no es publicaven les dades” o perquè “sembla que les autoritats amaguen la realitat”. No és així.

 

Prova d’això és que s’han fet cribatges de manera voluntària. Hauria estat més fàcil no fer-los i continuar amb la falsa sensació que això era un paradís d’alta muntanya pel que fa al coronavirus. Però les autoritats locals, concretament, l’alcalde de Puigcerdà, ha optat per incentivar aquests tests massius, o sigui que no hi ha cap voluntat d’amagar res.

 

Altrament, les dades que es faciliten des de l’Ajuntament de Puigcerdà o des del Consell Comarcal o des d’altres llocs, tenen com a font l’Hospital de Cerdanya o la Conselleria de Sanitat, així que si us voleu queixar d’alguna cosa, us esteu equivocant de destinatari. A menys, és clar, que allò que pretengueu és fer crítica política passant olímpicament de la realitat.

 

Finalment, estem en una pandèmia des de fa mesos. Ho va dir l’OMS fa molts mesos i s’ha repetit als mitjans de comunicació cada dia des de fa molt de temps. Si algú no s’ha assabentat encara, deu patir algun tipus de trastorn molt profund de difícil solució. Crec que a hores d’ara, fins i tot els bacteris de Venus ho saben, que a la Terra hi ha una pandèmia.

 

Dic això, perquè posar com a excusa que “s’oculten dades” per no prendre les mesures oportunes per protegir-se (mascareta, rentat de mans, hidrogel, distància de seguretat, evitar aglomeracions, en cas de símptomes, no sortir de casa i posar-se en contacte amb les autoritats sanitàries, mantenir la quarantena en cas de possible contagi, fer-se les proves de la covid-19 si les autoritats et requereixen, etc.) és una mostra de cinisme en primer grau.

 

Per tant, us recomano que us dediqueu a viure la vida (amb les oportunes precaucions) i deixeu de tocar els nassos per les xarxes socials i a difondre rumors del tipus: “és que a mi m’han dit [?] que hi ha no sé quants afectats i que tots morirem”. Una mica de seny. No us demano res més. I si no en teniu, almenys, deixeu de generar pànic, que “no está el horno para bollos”.