07 d’agost 2020

Menys fums!

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, en Damià Calvet, ha tombat el projecte presentat fa temps de reconvertir la central tèrmica de Cercs en una incineradora industrial.

 

El projecte, que havia aixecat moltíssima polseguera a l’Alt Berguedà i fins i tot a la Cerdanya, on comptava amb l’aprovació de cap municipi, excepte el de Cercs, on hi anava la incineradora.

 

De vegades em sorprèn la imaginació -per dir-ne de manera diplomàtica- que tenen algunes persones per buscar-se problemes i crear problemes, ja de pas. A qui se li acut convertir una central tèrmica que va costar déu i ajut de tancar (per poc rendible, no perquè contaminés, eh?) en una incineradora industrial.

 

Al bell mig del Pirineu (o del Prepirineu si hem de ser puristes), al costat del Parc Natural del Cadí-Moixeró, en un entorn natural privilegiat. De debò era tan necessari? Tants llocs de treball havia de generar?

 

Encara que fos així, crec que hi ha llocs més idonis. Ja sé que ningú vol aquestes instal·lacions al costat de casa seva, però és que en aquest cas ho entenc. Ja no es tracta de Cercs i del seu entorn. La porqueria pujaria fins a força amunt i resultaria democràticament repartida per tots els municipis veïns, inclosos els cerdans.

 

No seria millor invertir en plantes de tractament i reciclatge en comptes de cremar-ho tot com si encara estiguéssim a l’edat de pedra? Aquest és el model de país sostenible que volem?

 

De totes maneres, ens hem de felicitar. Fa vint anys, la Generalitat no hauria dubtat en tirar endavant el projecte per molta oposició que hagués trobat al territori. Alguna cosa hem guanyat. Potser més sensibilitat pel medi ambient o pel territori. En tot cas, és una bona cosa.

 

Ara a esperar quina serà la propera ganivetada destralera que ens miraran de clavar els que consideren que el territori només és una cosa situada lluny de l’àrea metropolitana de Barcelona que cal explotar sense miraments.