15 de febrer 2010

Ecologisme aplicat

Dissabte van tenir lloc a la Sala de Convencions del Museu Cerdà unes jornades sobre les energies alternatives a la Cerdanya. Concretament, sobre energia solar, biomassa i energia geotèrmica.

Van ser unes jornades molt interessants, molt esclaridores, que van deixar palès que la Cerdanya té importants possibilitats respecte d'aquestes energies, tot partint del precepte que la millor manera de no fer pujar les factures és no malbaratar l'energia.

Fa molts anys que m'interessa el tema. Recordo que quan estudiava primària vaig fer un treball sobre energies alternatives. Llavors, a la Cerdanya hi havia poquíssima cosa instal•lada. Potser uns quants panells d'energia solar tèrmica i poca cosa més.

Més endavant, quan vaig estar a l'Associació de Veïns Podium Ceretanum, vaig presentar un estudi sobre possibles implementacions d'aquestes energies a Puigcerdà que va ser totalment ignorat. Recordo que l'única persona que el va recolzar va ser el Sr. Josep Maria Piguillem, el llavors president de l'associació.

Coses de la vida, avui un altre Josep Maria Piguillem, el seu fill, treballa en una empresa d'instal•lacions d'energia solar i de biomassa i va ser un dels ponents de les jornades de dissabte per la tarda. Sembla ser que no anava tan desencaminat, però potser era massa d'hora per a una comarca tan conservadora com és la Cerdanya.

També recordo que el projecte incloïa un estudi sobre reciclatge de materials i recollida selectiva de brossa. Sel va titllar de fantasiós. Fins i tot, un "prohom" local en va arribar a dir que a Puigcerdà mai es faria recollida selectiva perquè no era rentable. Un parell d'anys després, es començaven a instal•lar els primers contenidors de vidre i de plàstic.

Ningú no és profeta a la seva terra, pel que es veu. Eren altres temps. Llavors, ser ecologista era córrer el risc de ser titllat de radical, fanàtic, extremista, somniatruites, etc. Avui dia, és la cosa més natural del món.

També llavors vaig insistir força en el tema del malbaratament energètic, tant pel que fa a cases mal construïdes (mals aïllaments, males orientacions, etc), com per la quantitat excessiva de fanals d'il•luminació pública, la seva mala orientació, etc.

A molts llocs, es fan servir bombetes d'alt rendiment, alimentades per plaques solars, amb filtres protectors per les partícules que poguessin emetre les bombetes a l'atmosfera i orientades paral•leles a l'horitzó. Tota una planificació que permet estalviar energia (i calés) i disminueix la contaminació lluminosa.

I naturalment, la Cerdanya és una de les zones pirinenques amb major contaminació lluminosa, per no dir que la que més. Només cal veure les fotografies per satèl•lit. I així podríen continuar fins a l'infinit.

1 Comments:

At 8:41 p. m., Blogger Rafel said...

Bé, sembla que a Llívia se'ls ha anat la mà plantant fanals.
I no parlem dels que han instal·lat a Cereja. Si volien que es veiés des de tota la comarca ho han aconseguit.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home