08 de juliol 2023

Horaris

 L’altre dia, va passar per Llívia la Crom Ride, que és una marxa de motocicletes que visiten diferents indrets de les comarques gironines. Hi va haver algunes crítiques per part dels motoristes, perquè es van trobar que hi havia molts establiments a Llívia tancats per vacances.

 

Una amiga meva llivienca em deia que és natural que això passi, ja que aquí, el juliol, no és temporada alta i que la gent té dret a fer vacances quan pot.

 

Totalment d’acord. Ara bé, molta gent, incloses les autoritats locals, no paren de repetir que volen més turisme, que cal desestacionalitzar el turisme, que calen diferents tipus de turisme i no només els visitants de cap de setmana, etc.

 

Altrament, a Puigcerdà, que conec prou bé, passa el mateix. Fora de l’agost, la Setmana Santa i algun pont, és comú trobar-se botigues o restaurants tancats molts dies, per inactivitat o per vacances.

 

Bé, com ens ho fem? Com compatibilitzem aquesta suposada desestacionalització amb el dret al descans de tothom? Perquè està clar que no es pot matar tot el que és gras.

 

Una solució molt senzilla seria fer torns. Si es preveu que hi haurà una activitat uns determinats dies, com la Crom Ride, els campus esportius o coses per l’estil, que solen portar molta gent a la comarca, seria interessant fer torns i repartir-s’ho.

 

No cal que tothom tanqui els mateixos dies o les mateixes hores. Així, podríem fer compatible el dret al descans o al lleure dels prestadors de serveis locals, amb els turistes i tothom es guanyaria molt bé la vida.

 

Però, és clar, perquè això funcioni cal que la gent parli i es posi d’acord. Tenint en compte els individualismes i molts cops els odis caïnites que hi ha a la comarca o als diferents pobles i viles, això pot ser complicat.

 

De vosaltres depèn de si la Cerdanya progressa o es va quedant estancada. Altrament, els pobles que practiquin aquesta política atrauran turistes i guanyaran diners i els que no ho facin, doncs, s’ho miraran de lluny amb els calaixos buits.

 

 

2 Comments:

At 11:16 p. m., Anonymous Jordi said...

Tant botiguers com restauradors, tenen grups de Whatsapp propis i saben perfectament qui fa vacances i qui no, de fet alguns van junts al mateix lloc.
Que es pot fer? Si
Que es farà? No
Obriran tots a la vegada per les olimpíades d'hivern d'aquí a uns anys.

 
At 12:45 a. m., Blogger yarhel said...

Ja tens raó, ja...

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home