21 de desembre 2021

Oh, benvinguts, passeu, passeu

Entrem a Puigcerdà pel pàrquing del Museu Cerdà. Impossible deixar el cotxe a cobert, perquè els veïns, molt espavilats ells, s’han apoderat del pàrquing i tenen els seus cotxes tot el dia i tota la nit ocupant les millors places. Per què pagar un pàrquing privat si tens un de municipal gratuït?

 

L’Ajuntament fa anys que diu que instal·larà un sistema de control d’accés. L’heu vist? Barreres? Lectors de matrícules? No han estat capaços de fer ni uns simples lavabos. Però no patiu, que si tens molta urgència sempre pots pixar en algun lateral. Total, els llums tampoc funcionen gaire bé…

 

Quan aconseguim deixar el cotxe (a fora, naturalment) intentem accedir als ascensors. El de la dreta sempre està a mig aire, espatllat. Aquest no cal que el crideu, perquè passa de vosaltres. L’altre, depèn del dia i de l’ús previ que se n’hagi fet. Molt probablement, si no entreu prou de pressa, la porta se us tancarà de cop i us fotreu de lloros.

 

Premeu el polsador. Probablement, deu estar ple d’escopinades. Teòricament, per evitar el vandalisme es van instal·lar unes càmeres que no han arribat mai a funcionar i que actualment ni tan sols són físicament a la cabina.

 

Gaudiu de les vistes. Això si veieu alguna cosa, perquè els vidres no els netegen des que Anníbal va passar per la Cerdanya amb els seus elefants. Potser podreu veure el bell mur de pedra del pati del Museu que fa un munt d’anys va caure per una esllavissada deguda a unes pluges molt fortes. Continua esllavissat. Això sí, discretament cobert de plantes i males herbes, que també cobreixen el pati on teòricament anava una de les plantes descobertes del pàrquing.

 

No patiu: és cosa general del Museu. També aquest porta anys sense director des que va morir l’Oriol Mercadal. És útil no tenir director, perquè així ens estalviem un sou, que tampoc era molt opulent, no us penseu.

 

Ja a dalt, sortiu de l’ascensor. La passarel·la de fusta és una trampa saducea i podeu entrebancar-vos i caure amb facilitat. Si és hivern, rellisca o està coberta de gel. Si és de nit, les llums van deixar de funcionar fa anys, així que teniu molts números també d’entrebancar-vos.

 

Arribem al pas de zebra, on de tant en tant posen algun pedaç de quitrà per tapar els sots mil·lenaris de la Vila. Travessem la carretera amb gran perill per les nostres vides. Arribem a la rampa de la plaça d’en Calva. Novament, si és hivern, podeu trobar clapes de gel. Això sí, llum no falta aquí.

 

Ja som a l’ascensor. El més probable és que no funcioni, tingui la porta oberta i no es tanqui o una combinació d’ambdues coses. Els vidres tampoc estan gens nets. Per sort, va una miqueta més de pressa que els del Museu.

 

Ja heu arribat a la plaça de l’Alguer. Si l’ascensor no funciona, podeu provar de pujar les gracioses escales o provar sort amb l’ascensor del pàrquing (suposo que ho endevineu: molts cops tampoc funciona), això si no xoqueu amb alguna columna i les llums de l’interior s’encenen.

 

El pàrquing municipal és una veritable obra d’enginyeria. La barrera i la màquina de llegir targetes no funcionen cada dos per tres. No es pot pagar amb targeta. Si teniu sort, podreu entrar i sortir gratuïtament. Si en teniu menys, de sort, només podreu entrar. Després haureu de trucar a un telèfon que mai no t’agafen, per provar que vingui algú a obrir-te manualment la barrera.

 

El terra és fosc, deixat, brut. Amb filtracions d’aigua per les parets. La il·luminació, escassa i deficient. Les columnes, molt ben posades i sense gaires proteccions. La maniobrabilitat dins del pàrquing és infernal. I com deia abans, l’ascensor és lent i molts cops no funciona. Això sí, les escales són d’allò més ergonòmiques: estan ideades perquè caiguis i et trenquis tots els ossos.

 

Això és una de les entrades de Puigcerdà, per on cada setmana passen milers de persones. Us feu una idea de la imatge que dona la Vila? No cal ser gaire intel·ligent. El pitjor de tot és que aquest escrit el podria haver publicat igualet fa quatre anys. Res no ha canviat. Almenys, no per a bé.

 

 

 

3 Comments:

At 10:28 a. m., Blogger Bastet37 said...

I tu has vist, mai de la vida no darrerament, algun municipal per la nostra zona? Missing!

 
At 6:31 p. m., Blogger Jordi said...

No dieu res dels contenidors.......

 
At 6:32 p. m., Blogger yarhel said...

Ja bastant he dit :)

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home