12 de setembre 2020

Regulació necessària

 Resulta força evident que la massificació de l’alta muntanya pirinenca, i en particular de la cerdana, cal regular-la d’alguna manera.

 

Aquest any, a causa de la pandèmia, hem experimentat un fort augment de l’accés a la muntanya per part de la població de segona residència i dels turistes. Una ullada a les imatges que apareixien a les xarxes socials ens feien veure amb molta claredat que de gent del país, poqueta.

 

En qualsevol cas, siguin segons residents o gent del país, l’accés a un ecosistema tan sensible com l’alta muntanya cal que sigui regulat ja. No podem esperar indefinidament. És cert que ja hi ha algunes regulacions, però cal que els municipis i la resta d’administracions es posin d’acord sobre què es pot fer i què no i hi actuïn.

 

Per exemple, certs accessos motoritzats no estan permesos, però és força evident que aquestes prohibicions se les salten a la brava sense gaires contemplacions.

 

Altres, com la prohibició de banyar-se als estanys sembla que ni existeixi. No serà perquè no se’ls avisa, però potser caldria una senyalització més clara. I multes ben boniques per als infractors.

 

Si un parell de persones es banyen un dia en un riu o en un estany, no passa res. Si cada dia durant dos mesos, trenta o quaranta o més persones ho fan, l’impacte ecològic és important. I si a sobre fan servir locions solars o detergents, encara pitjor. Els estanys no són la platja de la muntanya.

 

Per desgràcia, la massificació ha portat també un cert públic que estava poc acostumat a anar per la muntanya i que no la respecta en absolut: deixalles, circulació per llocs prohibits, sorolls, molèsties al bestiar, banys en zones prohibides i un llarg etcètera.

 

Per tant, els ajuntaments caldrà que es plantegin polítiques com les de Meranges, que regulen l’accés motoritzat als estanys pagant i limitant el nombre màxim de vehicles. Així i tot, molta gent deixa el cotxe aparcat a la pista forestal i puja caminant. Però almenys hi ha un filtre que evita mals majors.

 

 

 

1 Comments:

At 4:43 p. m., Blogger Joana said...

És de difícil solució. Gent banyant-se i remullant-se els peus a qualsevol riu o rierol i als estanys. Crec que caldria que la senyalització fos més que evident, per que la gent no la veu. Els que es banyen, són els mateixos que cullen ramets de flors i cosins germans dels que agafen la tora blava.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home